Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Ellen Söderhult får årets Birgit Cullberg-stipendium på 200 000 kr

2022-11-24

Konstnärsnämnden tilldelar dansaren och koreografen Ellen Söderhult årets Birgit Cullberg-stipendium på 200 000 kronor.
Arbetsgruppen för dans och cirkus har fattat beslutet med motiveringen:
”Ellen Söderhult är en av vår tids starka röster och utövare inom den samtida dansen i Sverige. Med stor passion driver Ellen sitt arbete för att vidga danskonstens blick. Hon läser sin dans samtidigt som hon skriver den och i sitt arbete bär rörelsens specifika detalj lika stort värde som det elaborerade intellektuella tilltalet. I Söderhults konstnärliga praktik uppmärksammas det fysiska hästjobbet en dansare bedriver, träningens modellerande av kropp och hur just att arbeta i rörelse är ett starkt statement.
Genom sina koreografier riktar hon fokus mot det kollektiva görandet. Hennes verk ter sig likt en kritisk massa där rörelse, ljud och aktion ger mening och lyfter upplevelsen till en fysisk, lekfull och poetisk erfarenhet för både publik och utövare.
Dansaren, koreografen, skribenten, musikern, åskådaren, aktören och pedagogen Ellen Söderhult är en danskonstens ekvilibrist som i sann Birgit Cullberg-anda ständigt lyckas förnya det etablerade och förkroppsliga detta i sitt hantverk. Hon banar väg och skapar plats för dansen i flertalet konstnärliga rum, där hennes unika universum blir en knytpunkt för konstnärer att mötas i.”

Ellen Söderhult har länge varit verksam som utovande koreograf, men också som skribent. Hon har även medverkat i Danstidningen. Bland annat redan som student www.danstidningen.se/2013/02/28/debatt-om-dansdans-repertoar-och-utbildning-ifragasatt-av-dagens-nyheters-orjan-abrahamsson/
Men Ellen Söderhult har även uppmärksammat andra konstnärers verk www.danstidningen.se/2018/03/27/att-lyssna-med-alla-sinnen/
Men framför allt har vi på Danstidningen har god anledning att uppmärksamma Ellen Söderhult som koreograf: www.danstidningen.se/2020/11/18/fran-stilla-skogsritualer-till-infernaliskt-exprimentarium/
Nu närmast ska Eller Söderhult enligt Konstnärsnämndens pressmeddelande ha premiär på dels verket GROV, dels Whiffcraft. Det sistnämnda, Whiffcraft, tar sig an dofter, minnen och dans och är ett samarbete med dansare och koreograferna Marvil Iglesias och Catarina Zarazua Mujo.
Om verket GROV skriver Konstnärsnämndens pressmeddelande att det samproduceras med Dansens Hus och har premiär på Weld i januari 2023. GROV tar sig en de monstruösa känslorna i ljuv-bitter kärlek och brottas med skillnader mellan hur saker känns och hur de ser ut. GROV skapas i samarbete med bland andra dansarna Morgane Nicol och Jade Stenhuijs, kompositör Kajsa Blom (KABLAM) och filmfotograf Milja Rossi. Allt enligt Konstnärsnämndens pressmeddelande.
Läs gärna vidare på Ellens egen hemsida ellensoderhult.com

Eller på Konstnärsnämndens hemsida: www.konstnarsnamnden.se

Fler Nyheter

Annonser