Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Residensvisning på Sjösala första dagarna i oktober

2021-09-21

Nu har sommarens residens börjat bära frukt på Sjösala i Östra Ämtevik i Värmland. Redan i början av maj berättade Danstidningen om de två residens som fanns att söka hos Rural Movements. Det första residenset kallat I Rörelse bjöd en koreograf eller dansare och en konstnär från en annan disciplin att mötas i en gemensam arbetsprocess med utgångspunkt i rörelse. Nu har teaterregissör Rebekka Nilsson och koreograf Marcus Doverud under fem veckor skapat sitt verk med den ganska ödmjuka titeln Here Is Something som enligt pressmeddelandet handlar om ”ett nyfiket samspel mellan de bägge konstnärskapen och platsen” och att det också är: ”en dokumentär-performance i dans, musik och samtal”. Här betonas verkligen tidens och platsens betydelse och inverkan när två konstnärer möts på ett förutsättningslöst vis. Det handlar om Östra Ämtervik hösten 2021, eller som pressmeddelandet formulerar det hela: ”Ett svar på de förhållanden platsen bär och mötet framprovocerar. Vad uppstår på platsen…” ”… med djuren och ljuden när två främlingar möts, för att skapa något…”
De två offentliga föreställningarna på Sjösala äger rum 1/10, kl. 19.00 samt 2/10, kl. 15.00.

Läs mer om projektet och om hur du hittar till Sjösala i vackra Östra Ämtevik på www.ruralmovements.se

Ytterligare en residenskonstnär, vars verk kommer att visas senare i höst, finns på Sjösala. Det är den portugisiska, sverigebaserade koreografen Dinis Machado som enligt pressmeddelandet kommer att ”arbeta med utgångspunkt från de grupper som inte var närvarande eller kände sig välkomna på de historiska dansbanorna och tar avstamp i frågor som: Vilka danser kunde de ha dansat? Vilka möten av tillgivenhet kunde ha ägt rum där? Vad skulle en queer-folkdans kunna vara? Hur skulle deras dräkter se ut?”

Danstidningen har tidigare presenterat Sjösala i Östra Ämtevik i samband med de författarpromenader som har ägt rum där: www.danstidningen.se/2021/05/07/sjosala-i-vackraste-varmlandsbygd-nystartar-igen-med-danspromenader-och-residens-att-soka/

Fler Nyheter

Annonser