Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Sjösala i vackraste värmlandsbygd nystartar igen med danspromenader och residens att söka

2021-05-07

Ett och annat börjar röra på sig i danslivet. Det blir en koreografisk och litterär vandring som går att uppleva på egen hand när som helst från och med 22 maj i den vackra naturen vid Sjösala. Naturens rörelser/Berättelsens natur är koreograferad av Rural Movements konstnärliga ledare Anna Asplind med utgångspunkt i författaren Marit Kapla Berättelsens natur, som hon skrev efter att ha vandrat i över en vecka genom det värmländska landskapet år 2018, 119 år efter att Ellen Key vandrat samma sträcka i Gösta Berlings spår.
Den koreografiska och litterära vandringen som Anna Asplind skapade tillsammans med författaren Marit Kaplan hösten 2020 blir nu, enligt ett pressmeddelande från Sjösala ”ett förslag på hur vi kan arbeta med och uppleva dans i en tid när den traditionella scenkonsten drabbats hårt av restriktioner. När sociala och ekonomiska utmaningar med osäkerhet och oro som följd får större fäste i samhället är det viktigare än någonsin att insistera på att erbjuda konstupplevelser. Dansen liksom andra konstformer får oss att se nya möjligheter i tider som verkar omöjliga, skapar andra värden och ger samtidigt utrymme för att hantera olika slags känslor, tankar och verkligheter.” Vandringen kommer att vara möjlig att göra under hela sommaren.
Sjösala har fått en nystart tack vare det treåriga projektet Rural Movements som är ett samarbete mellan Riksteatern, Region Värmland, Riksteatern Värmland och Alma Löv museum i samverkan med Bygdeutveckling i Emtervik. Den vackra platsen Sjösala vid en vik av Mellan-Fryken precis vid mynningen av Ämtån (Âmtan) i ett samhälle som heter Prästbol i Östra Ämtervik, har länge varit en välbesökt plats där det ordnades sällskapsdans, bio, revyer, konserter med mera.
Det kommer även att hållas två dansresidens under 2021 som startar i samband med invigningen av Alma Löv museum of Unexpected Art den 19 juni. Namnet kommer från torparhustrun och sexbarnsmamman Alma Löv, född Alma Elvira Andrina Grönros, som levde på Åland. Museiprojektet startades för första gången redan under 1998 av konstnärerna Karin Broos och Marc Broos. Idag drivs museet av dottern Stella Broos.
De båda kommande dansresedensen har olika rubriker och syften Residenset i Rörelse ”är en inbjudan till en koreograf eller dansare och en konstnär från en annan diciplin att mötas i en gemensam arbetsprocess med utgångspunkt i rörelse” medan Residenset dansbanan ”utgår från dansbanan som historiskt fenomen och politisk kraft. Dansen som mötesplats, som social rörelse…”
Samtidigt med att dessa båda residens inom projektet Rural Movements planerar Anna Asplind en veckas program under 19-24 juni med olika aktiviteter, händelser och samtal. Programmet utgår från residensens teman; (1) Dansbanan som fenomen och (2) I Rörelse – rörelse i relation till andra konstformer som måleri, video, skulptur ect.

Läs mer om residensen här: www.riksteatern.se/forening/riksteatern-varmland/dansresidens/

Se även www.ruralmovements.se

Fler Nyheter

Annonser