Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 08 mars 2021

Rolf de Marés dansmuseum på Drottninggatan 17

2013-10-25

Äntligen har museet som museichef Erik Näslund under själva invigningen den 24 oktober ville kalla för Rolf de Marés dansmuseum öppnat sin nya permanenta utställning. Den fokuserar inte bara på grundaren Rolf de Maré, utan snarare på Ryska balettens guldålder. Dansmuseet har en unik skatt av kostymer från Ryska balettens hela repertoar och de har nu restaurerats omsorgsfullt och finns till allmän beskådan på museets nedre plan. Historiska museets guldrum är välkänt i museivärlden och nu har det fått en värdig och lika världsunik konkurrent i dessa kostymer som glittrar ikapp med pärlor, broderier och kaskader av spännande mönster och snitt i vad som kan kallas Dansmuseets skattkammare.
Hela museet har blivit levandegjort på ett föredömligt interaktivt sätt av scenografen Charles Koroly, som har varit likt en Ryska balettens Sergej Djagilev för Dansmuseets egna samlingar som han för ut i ljuset inspirerad av den stora förnyaren av scenkonst i riktning mot ett sensuellt allkonstverk. Ett middagstal av Djagilev från 1905 är citerat på ryska i stora vackra kirylliska bokstäver på en vägg i utställningen. I något mindre bokstäver finns även en svensk översättning av Lars Kleberg som lyder som följer:
[…] vi bevittnar idag ett enastående historiskt ögonblick av sammanfattning och avslutning – i namnet av en ny, okänd kultur som uppstått genom oss men också kommer att sopa oss bort. Därför vill jag, utan fruktan och utan förbehåll, höja mitt glas för de sköna palatsens nedstörtade murar lika väl som för den nya estetikens nya bud. Och den enda önskan jag, såsom oförbätterlig sensualist, vill uttrycka är att den kommande kampen inte måtte svära mot livets estetik och att döden kommer att vara lika skön och lika strålande som någonsin Uppståndelsen!
(Sergej Djagilev, ”I sammanfattningens stund (Tal vid en middag anordnad av Moskvas kulturarbetare till Djagilevs ära)”, i: Sergej Djagilev i russkoe iskusstvo, I, Moskva: Izobrazitel’noe iskusstvo 1982, s. 193–194.)
Den första museidagen kom ett 60-tal besökare. Dansmuseet håller öppet till kl 17 på vardagar, men strax intill museet finns Bistro Rolf de Maré och där kan man samlas under tutu-lampor av Jonas Bohlin fram till kl 23 på kvällen. Läs mer om Charles Korolys spännande iscensättning av Dansmuseet i senaste numret av Danstidningen. Se vidare www.danstidningen.se/2013/10/23/konsten-skapas-overallt/
Se även www.dansmuseet.se

Fler Nyheter

Annonser