Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Konsten skapas överallt

2013-10-23

Danstidningen nr 5/2013 berättar bland annat om konstskapande bortom de stora metropolernas teatrar och väletablerade festivaler.
Ett starkt exempel på att dansen utvecklas och når alltfler människor är danstriennalen Abundance i Karlstad som inte bara spred ett 60-tal föreställningar av olika slag över själva staden med 70 000 invånare.
I Tromsø utvecklar Dansearena nord danslivet och inriktar sig speciellt på att skapa kontakter inom modern danskonst bland de nordiska grannländerna, samt med Ryssland.
Ett exempel på en koreograf som just har turnerat både i Sverige, Norge och Finland är Helena Franzén och under höstsäsongen fortsätter turnén med To Make Things Up via projektet Arctic Dance Circle.
Nu invigs Dansmuseet i Stockholm i nya lokaler under ledning av scenografen Charles Koroly som skapar en spännande interaktiv utställning.
Ett fint exempel på utveckling av lokal danskultur är danspedagogen Susan Hull Fredrikssons arbete med sin dansgrupp Dans syndrom med flickor som har Downs syndrom. Hon skapar stor dansglädje och föräldrastolthet och sätter ljus på en grupp människor som får stimulans för att utvecklas vidare. Dans visade sig vara just det rätta för dem.
Dessutom presenteras flera konstnärliga ledare: Annelie Gardell, ny chef på Dansens Hus i Stockholm, Benjamin Millepied som precis börjar som ny balettchef på Parisoperan och vi har också fått tillfälle att höra hur Brigitte Lefèvre ser på sin långa tid som chef för Parisoperans balett där hon efter nära nog två decennier som balettchef är i färd med att avsluta sin tjänstgöring.

Fler Nyheter

Annonser