Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Nytt från dansens öppna landskap

2024-07-05

Nytt nummer av de internationella kritikernas web-tidskrift Critical Stages har just utkommit. Varje nummer har ett specialområde och denna gång, nummer 29, är temat dans: Extended Dance Territories. Internationella kritiker och forskare skriver om dansen just nu med fokus på hur dans som konstform prövar nya och fjärran vägar.
Öppningsbilden för special-sektionen är från Cristina Capriolis Cloth; hon har intervjuats av svenska Maina Arvas för detta nummer med anledning av att hon tilldelas Guldlejonet av Venedigbiennalens årliga dansfestival Biennale Danza.
Den som letar upp www.critical-stages.org/29/ på nätet kan bläddra sig fram och läsa om dans just nu i stora delar av världen, och med betoning på dansens utvidgning av sina domäner. Den franske danskritikern Jean Couturier skriver om hur dansen pyser in överallt i det franska samhällets många kulturavsnitt, också utanför de traditionella scenerna.
Argentinska Halima Tahan samtalar med koreografen och forskaren Maria Martha Gigena om den samtida dansen i Buenos Aires, och hur en blick bakåt ständigt dyker upp också i nya verk, Reading the Present from the Past – en stor del skapade av kvinnor. Hur afrikanskt är Afrika? är en intressant artikel från Nigeria om vår tid och det ”post-normala”. Influenser från andra håll i världen kritiseras inom den traditionella dansen för att vara oafrikanska, medan det i andra världsdelar hör till ordningen, särskilt inom dans, att traditioner berikas av andra kulturer.
Från Ukraina kommer en artikel om hur samtida dans används terapeutiskt för soldater i olika behandlingsprogram. Och man kan läsa om AI inom dans-kritiken, eco-dans, danslivet i Kina efter den hårda nedstängningen under pandemin, hur arvet efter Martha Graham lever vidare och hur också kathak-traditionen förändras – och mycket mer.
De två gästredaktörerna, Margareta Sörenson, kritiker, och den grekiska forskaren Steriani Tzintziloni, har valt ut dussinet artiklar med fokus på ”now-ness and future” bland dem som ansökt om att delta med ny originaltext. Special-sektionen om dans öppnar numret, som också innehåller essäer, recensioner och intervjuer om all slags scenkonst, allt noga förhandsgranskat. Critical Stages utkommer två gånger om året och har följare över hela världen. Hela utgivningen är tillgänglig på hemsidan.
Critical Stages produceras ideellt av IATC, the International Association of Theatre Critics, en av många kulturföreningar under ITI-UNESCOs paraply. Vill man använda artiklar för publicering eller till exempel undervisning är det gratis, men förutsätter författarnas tillstånd. Allt rikt illustrerat.

Margareta Sörenson

Fler Nyheter

Annonser