Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

OS-invigning med Alexander Ekmans koreografi

2024-06-25

Den 26 juli äger den stora OS-invigningen rum under bar himmel i Paris längs stadens pulsåder, floden Seine, där de olika ländernas deltagare presenteras som en grandios regatta. Paraden med pråmar lastade med ländernas idrottare startar 19.30 i Paris, 10.30 i Los Angeles, 14.30 i Rio de Janeiro, 18.30 i London och 20.30 i Athen…

Sedan i mars i år har det varit känt att Alexander Ekman varit inblandad i ett stort projekt i Paris. Han har arbetat med att rekrytera hundratals dansare, och det har ryktats om att projektet varit kopplat till OS.
Nyligen blev det klart att han valts ut för att skapa en omfattande koreografi till invigningsceremonin för 2024 års OS i Paris. Som franska RMC Sport rapporterar kommer koreografin, som utförs av upp till 600 dansare, framföras längs en sex kilometer lång sträcka av floden Seine. Antalet åskådare på plats beräknas till över 300.000, samtidigt som många av världens TV-kanaler livesänder invigningen.
Ceremonin, beskrivs som den största i de olympiska spelens historia. Den planeras bli fyra timmar lång och hålls under solnedgången, men den omgärdas också av ett stort säkerhetsuppbåd.
Projektet ses som ett nytt steg i karriären för Alexander Ekman, som redan tidigare var en av Sveriges mest namnkunniga och prisbelönta koreografer. I Sverige var han senast aktuell i maj med Midsommarnattsdröm på Operan med Kungliga Baletten. Inför invigningen arbetar han med Maud Le Pladec, som är högst ansvarig för dansen under OS.
Maud le Pladec är den koreograf som vid årsskiftet får ta över CCN Ballet de Lorraine efter svenske Petter Jacobsson.
Parisoperan har för övrigt en egen kulturell olympiad med bland annat ett program där 35 dansare från Ballet de l’Opéra de Paris och 40 hip hip-dansare under ledning av koreografen Saïdo Lehlouh ger föreställningen Apaches den 20 juli.
Och Alexander Ekman blir på nytt aktuell i Paris mot slutet av höstsäsongen då hans helaftonsverk Play har nypremiär den 7/12, se vidare https://www.operadeparis.fr/en/season-24-25/ballet/play

Benjamin Wagner

På youtube finns en reklamvideo som berättar lite om invigningen, men på vilken kanal den kommer att kunna ses är hittills oklart, www.youtube.com/watch?v=8ZKED5hUd98

Fler Nyheter

Annonser