Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Färgstarkt och överväldigande

2024-05-29

Fakta:

Namn: Stuff in the Park
Koreografi: Janina Rajakangas, Ingrid Berger Myhre, Sigrid Stigsdatter och Philip Berlin
Ensemble: Norrdans
Plats: Urpremiär Norra berget Sundsvall
» https://norrdans.se/sv

Norrdans Stuff in the park är en överväldigande och färgstark dansupplevelse i det gröna. Det som serveras är fyra samtida dansverk av fyra nordiska koreografer, alla med olika uttryck. Den engelska titeln kan översättas med Grejor i parken men i svenskan är stuffa detsamma som att dansa och då blir innebörden roligare för i föreställningen får vi uppleva ett sällan skådat stuffande.
Urpremiären på Norra Bergets friluftsmuseum i Sundsvall inleds med att publiken samlas i kring tre dansare som marscherar omkring klädda i färgglada röda och rosa dräkter. Samtidigt spelar de på trummor och för allehanda oväsen. Stämningen är karnevalisk och hejdlös, tänk karnevalen i Rio eller ett medeltida gycklartåg. De tre dansarna lyckas fylla sin lilla plats på jorden med uppsluppen, översvallande livsglädje. Med tanke på världsläget är det befriande.
Verket heter Procession och är skapat av den Helsingforsbaserade finska koreografen Janina Rajakangas. Hon jobbar både med amatörer och professionella och har gjort verk som Meadow (2021) Venus (2022) och Dancer (2023). Det är en trilogi där hon dekonstruerar patriarkatets strukturer i vardagslivet.
Med hjälp av rop i megafoner leds publiken vidare genom grönskan till nästa dansplats, intill ett gammalt härbre. Där utspelas Foot Forward and the Other One Too Three, ett verk för tre dansare. Klädda i gröna overaller rör de sig framåt på rad. De kämpar frenetiskt för att komma i kapp varandra men ingen lyckas för den som är sist tränger sig hela tiden fram och ställer sig först. Rörelsematerialet förändras gradvis, eftersom den som tränger sig fram alltid tillför någon nytt. Dansarna rör sig tätt intill den roade publiken.
Den norska koreografen Ingrid Berger Myhre, verksam i Bryssel, står bakom den lekfulla koreografin. Språk och semiotik är centrala komponenter i hennes arbete liksom frågor om hur vi läser och tolkar dans.
Den tredje koreografin, Wailing (klagan) är ett självutlämnande stycke skapat av danska Sigrid Stigsdatter. Det framförs av Jonathan Starr som också gjort musiken. Han ylar, gnäller och klagar direkt till publiken som om han bad om nåd. På något sätt träffar han rakt in i den smärtpunkt där våra behov av att bli sedda, få erkännande och att få finnas i gemenskap med andra gestaltas. Verket ger en urstark upplevelse av vad det är att vara människa, att finnas till.
Sigrid Stigsdotter är utbildad på SNDO i Amsterdam och läser nu en master i koreografi vid Den Danske Scenekunstskole. Wailing är inspirerat av den fysiska praktiken beroendeframkallande dans och Sigrid Stigsdatters egen koreografiska metod OMG Dramaturgy.
Framför en stor svartvit banderoll med texten Great value made by public money väntar två manliga dansare på publiken. De är klädda i jeans respektive kortbyxor samt tröjor. Runt halsen bär de renässansinspirerade kragar. Allt går i svart och vitt. Koreografin av Philip Berlin bryter av mot de tre övriga verken med sin närmast neoklassiska stil. Titeln är The Pleasure of waste (njutningen i att slösa) och i verket vill Philip Berlin utveckla dansens inneboende slöseri men också utforska det queera uttrycket som en störning i en heteronormativ världsordning. Slöseriet sätts här i motsättning till behovet att leva hållbart och avstå från hyperkonsumtion. Det som är verkligt slösaktigt i föreställningen är den framvällande dansen och de små inplanerade felstegen som bryter av perfektionen men samtidigt för dansarna vidare mot nya lösningar och uttryck.
Philip Berlin är en svensk koreograf med bakgrund som dansare i internationella sammanhang. Hans koreografi Le Scenario turnerade med Dansnät Sverige hösten 2023.
Som helhet är föreställningen ett lyckat upptåg och en underbar upplevelse i sommargrönskan. Den är inbjudande, enkel och lättillgängligt för en bred publik. Imponerande är också den höga rymd av konstnärlig frihet som Norrdans erbjuder sina gästande koreografer.

A procession
Koreograf: Janina Rajakangas, Finland
Dansare: Chang Liu, Alberte Buch Gøbel, Sierra Kellman
Kompositör: Tuuli Kyttälä

Foot Forward and the other one too Three
Koreograf: Ingrid Berger Myhre, Norge
Dansare: Lander Casier, Damini Gairola, Fie Dam Mygind
Kompositör: Lasse Passage

Wailing
Koreograf: Sigrid Stigsdatter, Danmark
Dansare och kompositör: Jonathan Starr

The pleasure of waste
Koreograf: Philip Berlin, Sverige
Dansare: Sam Huczkowski, Kevin Julianto
Kompositör: Youann Durant

Turné: Internationales Kultur Centrum ufaFabrik, Berlin fredag 31maj kl 20.00, lördag 1 Juni, kl 20:00 • Kulturkossan, Bjuråker torsdag 6 Juni, kl 13:00 • Sergels torg, Stockholm torsdag 13 Juni, kl 17, fredag 14 Juni, kl 17:00 • Konsthall C, Stockholm lördag 15 Juni, kl 15:00 • Häggdånger skola fredag 21 Juni, kl 14:00 • Gammlia, Umeå tisdag 25 Juni, kl 14:00 • Hissmofors Folkets Hus, Krokom torsdag 27 Juni, kl 19:00 • Östersund fredag 28 juni • Hembygdsgården, Strömsund söndag 30 Juni, kl 13:00 • Strandparken, Haparanda tisdag 2 Juli, kl 13:00 • Kullar & Klang, Vännäs onsdag 3 Juli, kl 19:00 • Mannaminne, Nordingrå, Kramfors fredag 5 Juli, kl 14:00

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser