Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Det glittrar, gungar, lyser, doftar och låter

2024-05-04

Fakta:

Namn: Fields of Tender ( Ålder 6 mån - 2 år )
Koreografi: Dalija Acin Thelander
Plats: Dansens Hus/ Årsta Folkets Hus
» https://www.dalijaacinthelander.com

Det är omöjligt att inte förundras när koreografen Dalija Acin Thelander aktiverar alla mänskliga sinnen med en installation för de allra yngsta. De är sex månader till två år, med eller utan funktionshinder. En del av föreställningarna ges särskilt för lite äldre barn med funktionsvariationer, 2-5 år.
Det glittrar, gungar, lyser, doftar och låter. Som att röra sig i en surrealistisk 3d-bild, försiktigt och ömsint ordnad: Fields of Tender. Från ovan hänger ett nät av stora snökristaller, på golvet ett bildspel med rörliga mönster: konfetti, spaghetti, spetsar. I rummets ena hörn svävar lurviga ormar, i den andra trasslar nylonvolanger. Tempot är mjukt, ljussättningen pulserar i milda färger; tillsammans med Thomas Jekers lättflytande musik förvandlas en black box till en annan värld.
Allt får man dra i eller gömma sig under. Bebisarna med sina stora, tunga huvuden storglor uppmärksamt. Dansarna rör sig solo och i duo, med kostymbyten som markerar skifte i koreografin. Än stor dans, lite som katakhali, i glittriga kjolar. Än smygande steg i vita änglaliknande caper. Sen stilla vila, som kattungar i en korg.
Efter att ha sett en föreställning för ”normisar”, återvänder jag och ser när dansarna möter ”funkisar”, barn vars tankar och impulser går andra vägar.
Och då går det undan. Dansarna, Noah Hellwig och Jimmie Larsson, växlar upp i mötet med en mer interaktiv och mer oförutsägbar publik. De har arbetat länge med Acin Thelander, och polerat fram ett kroppsligt gehör, osentimentalt, vänligt, respektfullt. En pojke fångar in en dansare och håller fast, hårt. Men med rytmisk finess löses greppet upp i en liten duett och båda blir fria att fortsätta sin väg i rummet.
Dalija Acin Thelander går vetenskapligt tillväga när det gäller barnens sensoriska kapacitet, men blommar ut som konceptkonstnär. För de yngsta idel upptäckter, för vuxna ledsagare på samma golv, gyllene frid. Komprimerat men storartat. Vackert i all lågmäldhet.

Publicerad i Expressen 1 maj

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser