Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Dansens i Malmö firades redan den 27 april

2024-04-29

Fakta:

Namn: Dansens Dag i Malmö i arrangemang av Dansstationen
Plats: Konsthallstorget i Malmö
» https://dansstationen.nu/sv/hem/

Dansens Dag som firades i Malmö utomhus och flyttades i år från Stortorget vid Karl X Gustafs staty till Konsthallstorget med en stor rund scen som alltid står där, och som nu – för första gången – blev till dansscen för publiken som samlades runtom redan klockan 11.15 för att få se The Rainbow av MYKA och Ray Roa Alonso som skapade en odyssé av oväntade kontraster och sinnesuttryck.
Föreställningen tar sig olika vändningar, där scenografin plötsligt blir till stora kjolar för dansarna som tar plats på den stora scenen, ibland beger sig iväg ut bland alla oss som står på torget.
De tre dansarna Sophia Mage, Escarteth Pozo och Paolo de Venecie Gile
med koreografi av Ray Roa Alonso tar publiken med på en varierad resa, med olika uttryck och känslor, till vår inre regnbåge, som det sägs i presentationen. det är en dans-installation som kommunicerar med alla på torget i drygt 45 minuter. Dansarna blir till levande skulpturer, utmanar rädsla och hat, skapar kontemplativ stämning, för en bättre värld.
Efter denna intensiva föreställning för en publik mellan 0-100 år blir det ett program med många olika grupper av amatördansare från kulturskolor i Skåne, där en grupp tjejer dansar med resväskor vilket blir till en originell föreställning, en av många.
En annan tjejgrupp från Skurup sätter sig ner på scenen, uttrycker fysisk frustration, medan ytterligare en grupp också från Skurup börjar sin dans med att hålla upp varsin dagstidning och riktar sig direkt till oss i publiken runtomkring.
Alla dansgrupper från olika kulturskolor består av tjejer, flickor, kvinnor – bara ett fåtal män deltar i tango-programmet.
När jag frågar några tjejer i publiken varför det är så lite killar på dansscenen, svarar de: För att de inte vågar!
Just då kommer den sista amatörgruppen in – med en kille som en av deltagarna.
Sammanlagt fyra – kanske fem pojkar och män – i detta två timmar långa program med massor av flickor, tjejer och kvinnor som kommit på plats för att fira Dansens Dag, arrangerat av Dansstationen i Malmö.
Ett intressant program med dansare och amatörer som gestaltar tidsandan och dansens plats i samhället, med nyskapande energi.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser