Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Litet och fint för de minsta

2024-04-16

Fakta:

Namn: Du och jag
Koreografi: Minna Krook
Musik: Tomas Hirdman
Ensemble: Minna Krook och Peter Lagergren
Plats: Zebra Dans
» http://www.minnakrook.se

Scenkonst för de yngsta kan tyckas enkel, men så ligger det inte till. Några utvecklar en expertis för just det tilltal och den förståelse som måste till för att treåringar ska, inte bara bli intresserade här och nu utan också få något med sig. Och de vuxna som följer med, måste också få något att grunna på. Minna Krook vet det där.
Här har vi en hon som vill måla rött, och en han som vill måla blått. Visst är det både enkelt och välbekant att man vill olika, både små och stora, men Minna Krook vidgar perspektivet. De två dansarna har varsitt staffli och målar alldeles olika. Va? Raka streck för den ena, vispiga runda linjer för den andra. Allt medan en croissant gräddas i realtid överraskar de två dansarna varandra och publiken med målarrockar, hattar, mössor, gångstilar. Ganska mycket kommenterande text, men den är rytmiserad så orden dansar, de också.
Enkelt, tydligt och rikt varierat. Minna Krook har en rad småbarnsklassiker bakom sig som Ah, hallo bebis och Borta!, samt en del mer intrikata för något äldre barn som Krax, krax och Faunan och jag – en osentimental dansad tanke om djur och att alla (barn) faktiskt inte tycker djur är gulliga. Hennes stil är rak och fri, med rolig distans och flödande fantasi på litet utrymme.
I Du och jag prövas teman som vänskap och tolerans, individualitet kontra tvåsamhet. Både Minna Krook och Peter Lagergren har en lite cool stil och ett jämlikt tilltal till de små, som uppmärksamt följer deras förehavanden. Inga barnsliga tricks, utan två mogna dansare som bjuder på sig själva och tar styckets problematik på allvar. Peter Lagergrens kunnande i bodypercussion (göra rytmer på den egna kroppen) används kreativt.
Lite musik, mycket rytmik, många grejer, många färger. Litet och fint. Var? Hos Zebra Dans, förstås, barnens nationalscen för dans.

Du och jag spelas vidare på Zebra Dans, Renstiernas gata 48 på Södermalm 16, 17, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26/4, se vidare www.zebradans.se

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser