Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Romska nationaldagen firas den 8 april

2024-04-07

I Göteborg uppmärksammas den romska nationaldagen på ett särskilt vis måndagen den 8 april, genom att alla skolor i Göteborg serverar romsk mat till skollunchen. På eftermiddagen blir det flagghissning och blomsterceremoni på Gustav Adolfs torg.
På Göteborgs Stadsmuseum blir det konsert med romsk musik och föreläsning om romsk kultur.
Bland annat visas av kortfilmer gjorda av unga romer och filmerna har kommit till som en del av projektet Unga Röster.
Se vidare www.minoritet.se/ungdomar-i-fokus-pa-internationella-romadagen-i-goteborg

Just nu turnerar i landet föreställningen Nomad med den romska teatern Arthem från Göteborg i samarbete med Riksteatern och Folkteatern i Göteborg. Den 7 april spelade man på Linköpings teater.
Och det finns anledning att uppmärksamma denna turné på den Internationella Romadagen, ett datum som grundar sig i att romerna erkändes som ett världsfolk i samband med Förenta Nationernas första kongress med romska organisationer den 8 april 1971.
Den romska teatergruppen Arthem som bildades 2019 samarbetar i produktionen av föreställningen Nomad med den samiska artisten Sofia Jannok och som med Arthems Salamanka Taikon Gonzalez låter publiken ta del av både samiska och romska berättelser i vacker musiksättning med hjälp av flamencogitarristen Robert Svärd. Det bjuds på historiska tillbakablickar och i ett Europa där alla numera ska vara mer eller mindre bofasta, och efemära och alternativa sätt att existera inte är välkomna.
Föreställningen Nomad turnerar i det närmaste till Katrineholm Tallåsskolans aula 9/4, Klintehamn Rondo 11/4, Kungsör Thor Modéen Teatern 13/4, Motala Folkets Hus 14/4, Karlstad Arenan 17/4, Avesta Teater 19/4, Borlänge Maximteatern 20/4, Arvika Ritz kulturhus 27/4, Åmål Karlbergsteatern 28/4, Kalmar Byteatern 2/5, Karlshamn Stadsteatern 4/5, Malmö Inkonst 7, 8/5, Lunds Stadsteater 9/5, Tidaholm Saga teaterbiografen 11/5, Göteborg Folkteaterns lilla scen 14, 15, 16/5.
Se vidare www.riksteatern.se/forestallningar/nomad/

Samt www.arthemsweden.se

Fler Nyheter

Annonser