Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 17 maj 2024

Sinnligt skimrande och skulpturalt

2024-02-12

Fakta:

Namn: Pearl
Filmare: Film/ och regissör Yusuke Kitaguchi
Musik: Kompositör och ljuddesigner: Daniel Troberg
Ensemble: Koreograf och dansare Caroline Lundblad/Frauke, Kostymdesign: Ryo Onishi Scenograf och ljusdesign: Josefin Hinders
Plats: Atalante, Göteborg
» https://www.frauke.se

Det är femton år sedan jag första gången såg Carolina Lundblad i hennes soloföreställning Void. Redan då hade hon etablerat sitt artistnamn Frauke och alltsedan dess har hon övertygat med sin egen form av butoh. Det nya verket Pearl är ännu ett steg i utvecklingen.
Frauke har vistats långa perioder i Japan och djupstuderat den japanska dansformen. De klassiska, yttre tecknen – butohns vitsminkade kropp, den ihåligt gapande munnen och de långsamma rörelserna – finns fortfarande i hennes koreografier, men närmast som en grundresonans. Framför allt präglas verken av en stark konstnärlig helhet. Ofta arbetar hon platsspecifikt i skiftande miljöer, både utomhus och inne. Pearl är för ovanlighetens skull mer anpassad för scenrum. På Atalante innebär det att ändå att hon slopar den vanliga publikgradängen och placerar åskådarna på tre sidor av en fyrkant runt dansen. Den fjärde sidan upptas av en filmduk.
Konstnärlig täthet hör till Fraukes koncept. Kostymerna, skapade av modekreatörer, tillför dansaren skulpturala uttryck och för musiken samarbetar hon med kongenialt lyhörda kompositörer. Masker, peruker och ljusdesign är lika känsligt valda. Magiska videopresentationer hör också dit och nu lägger hon till film i själva föreställningen.
Med sinnena som tema formas Pearl till en dialog mellan dansaren på film och dansaren på scen. Till smak, syn, doft, hörsel och känsel fogar Frauke också balans, en viktig essens i butoh. Varje sinne introduceras i en filmscen och fortsätter i den levande kroppen på scenen. Frauke besitter en självklart skimrande auktoritet, både på duken och golvet.
Filmmiljöerna och uttrycken är varierade, ändå hålls allt samman, inte minst av musiken och kostymerna, som återkommer på scenen. Dräkterna är utarbetade i detalj, från den kroppsnära strumpan som gör smak-kroppen till en larv, via den färgrika volymen hos synen till balansens vita luftighet. Hos alla finns en genomskinlighet som gör kroppen skör och stark på samma gång. Precis som rörelserna. På scenen bidrar också det vita, nakna ansiktet och de veka flätorna till det avklarnade uttryck som gör Pearl till en meditativ upplevelse och ger ordet genomlyst en verklig innebörd.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten

Fraukes Pearl turnerar vidare till Skåne med spelningar i Simrishamn, Valfisken 10/2, Tomelilla Folkets park 15/2, Lund Stenkrossen 17/2.

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser