Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 maj 2024

Kontemplativ och subtil lek i tid och rum

2023-11-19

Fakta:

Namn: Hjärtat i handen
Koreografi: Elin Hedin och Julia Kraus
Musik: Anja Tietze
Ensemble: Dansföreställning med helsingborgare 60+med Emila Bjuvrell, Thomas Karlsson, Jeanette Linderoth, Ann-Christin Nilsson, Emma Salihagic, Alice Stepan, Sorina Teodoresu, Maj Britt Törnqvist, Melissa Vuckovic, Ruth Welinder Moresco, Nicole Witmarker, Ljusdesign: Jonathan Winbo
Plats: Spelas på Dunkers kulturhus november 2023
» https://dunkerskulturhus.se

De står tätt tillsammans, som nära vänner, mitt på scenen mellan publiken som sitter på varsin sida av teaterrummet på Dunkers kulturhus, och konfronterar varandra. Sedan skils de åt, skyndar snabbt till sina sittplatser bland publiken, slår sig ner mittemot varandra och börjar med rörelsemönster, specifikt för varje dansar-par, tvärsöver scenen. Det ser ut som om de speglar sig i varandra, vackert och lite lekfullt, kanske ett slags frågor och svar, indirekt.
En intressant gruppdynamik finns föreställningen Hjärtat i handen där dansarna 60+, tio kvinnor, en man, varit inbjudna i arbetsprocessen av de två koreograferna, att bli medskapande, inkluderande, med idéer, upplevelser och erfarenheter.
Det finns en närhet mellan scen och salong, mellan dansare och publik i denna annorlunda dansföreställning, med ständigt nya utspel, som dessutom filmas under tiden som går, av en dansare med sin mobil på golvet, skapar nya perspektiv.
Snart tar de elva dansarna scenen i besittning tillsammans, men utspridda med långsamma, mjuka rörelsemönster i subtila variationer som växer till ett osynligt nät av inre energi över teaterrummet, med lågmäld musik, tunna röster, en speciell, kontemplativ stämning sprider sig där mobilfilmbilder syns på de två stora skärmarna.
Den poetiska rytmen växer alltmer till en viss punkt då alla dansarna lämnar teaterrummet, och upp på skärmarna syns dansarna i dialog med varandra om hur det är att bli över 60 år gammal, hur livet förändras, hur det är att bli äldre, ensam – allvar och en viss tragikomisk känsla skapas över den tomma scenen där orden tar plats, gentemot publiken runtom.
Efter en kort stund kommer dansarna tillbaka med kraftfulla duetter och solo (som tidigare) därefter tillbakahållande utspel som efter hand dras ner och mynnar ut i en nedtonad känsla av livets mening kan höra ihop med varats olidliga lätthet – med mjuk fysisk gestaltning av gemenskap i synen på kropp och själ, hjärta och känsla av liv, att kunna leka med tid och rum –
och dansa vidare, tillsammans, framåt.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser