Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

100-årsdagen av en okänd ballerina: Faina Jefremova född 1923

2023-11-07

Vi firar människor som har betytt något för mänskligheten, författare, konstnärer, berömda forskare och politiker, men brukar vi fira dansare? Vilka får konstarter får uppmärksamhet? Här tar vi nu chansen att fira 100-årsdagen av en dansare som visserligen föddes i Ryssland och kom att vara verksam där, men det var under hennes svenska barndom som dansen kom i hennes väg, och det var i Stockholm som tillfälligheternas spel gjorde att hon upptäckte dansen
Den 1 juni 2011 hölls ett seminarium kring rysk 1900-tals danshistoria kallat Stockholm Bolsjoj tur och retur där denna ballerina som idag skulle ha firat sitt 100-årsjubilum om inte hade gått bort för några år sedan.
Faina Jefremova var karaktärsdansare på Bolsjojteatern i Moskva och det är hennes dotter danskritikern Tatjana Kuznetsova som berättar historien om sin mammas enastående karriär och konstnärsskap.
”Jag minns inte min mamma på scenen – som barn tog hon mig vanligtvis till teatern när hon inte dansade själv. Men från berättelserna av hennes kamrater och artister från den yngre generationen, från hennes utseende, sätt, vardagliga beteende och beredskap att börja dansa vid vilket lämpligt och obekvämt tillfälle som helst – hemma, på en fest, på teatern, i parken, på gatan – kan man föreställa sig vad hon gjorde på scenen.(fortsättning följer)…”

Fler Nyheter

Annonser