Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 03 december 2023

Tekniska högskolans stora pris till Tilde Björfors

2023-10-30

Tilde Björfors, som med Cirkus Cirkör och sin nycirkus kom att bli en stark inspirationskälla inte bara för samtliga scenkonster, utan också många andra vetenskaper, har fått Tekniska högskolans stora pris på 1,3 miljoner kronor kr med en prismotiveringen som bland annat säger att hon har
”lyft nycirkusen till nya nivåer, bildat skola och etablerat genren i Sverige. Med elegans, ekvilibrism och envishet har hon öppnat nya dörrar till ett artisteri som spränger gränserna för vad som är möjligt såväl i fantasin som i manegen.”
Stiftelsen KTH:s stora pris instiftades 1944 efter en donation. Priset har därefter, med några få undantag, utdelats årligen och uppgår för närvarande till 1, 3 miljoner kronor.
Bland pristagarna kan nämnas Robyn, musiker, Lennart Nilsson, fotograf, Elise Ottesen- Jensen, grundare av RFSU, Håkan Lans, uppfinnare och Hans Rosling, läkare.
I år går alltså priset till en person verksam inom kulturområdet. Enligt donatorn, som önskat och förblivit anonym, ska belöningen då utdelas till en ”person som genom konstnärliga insatser utövar ett mäktigt inflytande särskilt på det egna folkets själsliv.”
Det kan verkligen Tilde Björfors sägas ha gjort med sina insatser och det är svårt att uppskatta hur många som idag är verksamma enbart inom nycirkusbranschen, och det är heller ingen överdrift att påstå att samtliga scenkonster har inspirerats av nycirkus och att även många andra inspirerats av hennes transdisciplinära idéer, som avsatt sig i många olika föreställningar.
Just nu handlar det om att samarbeta med bland andra filosofen Jonna Bornemark vid Södertörns högskola som gjort sig bemärk för att behandla ämnen som kroppslighet, mätbarhet, interaktion och bildningsfrågor.
Om samarbetet med Jonna Bornemark berättar Tilde när vi får tag på henne i nycirkusens hemland Frankrike, men hon ska snart lämna Paris, där hon varit under några veckor och bland annat träffat kollegor på Cité internationale des arts www.citedesartsparis.net/fr/ , för att fortsätta till Prag och samarbetet med det tjeckiska nycirkuskompaniet Cirk La Putyka med den filosofiska föreställningen Glass Poems en föreställning som handlar om det omätbara och som får sin premiär i januari i Prag eller på biennalen i Marseille Titeln Glass Poems antyder att det inte bara handlar om cirkuskonster utan ett konstindustriellt samarbete som involverar tjeckiska konstglasmästare, och Tilde inspireras av glasets skapelseprocess där sand och aska blandas och uppstår i nya poetiska fantastiska former. Det är också här samarbetet med filosofen Jonna Bornemark kommer in.
Men det är inte det enda som är på gång just nu, i maj är det premiär för Ett Drömspel på Malmö Stadsteater där Tilde återupptar sitt samarbete med den danska regissören Katrine Wiedeman. (Tillsammans har de tidigare gjort en bejublad Romeo & Julia på Dramatens Elverket samt en världsturné av Havfruen.) Och Tilde är inne i en förproduktionsprocess av en föreställning i samarbete med den Londonbaserade teknikfilosofiske brittiske konstnären Matt Collishaw som inte för så länge sedan slog London med häpnad med sina AI-plantor:
www.theguardian.com/artanddesign/2023/oct/20/mat-collishaw-review-fabricated-plants-put-the-shock-and-sensation-back-into-british-art
För övrig funderar Tilde en hel del över hur hon på bästa vis ska kunna dela med sig av sina erfarenheter för den framtida utvecklingen av sin konstart. Hon har tidigare varit professor i cirkus vid Stockholms Konstnärliga högskola, men för en konstnär handlar det ju om att dela sina krafter mellan undervisning och eget konstskapande. Bland de frågor hon ställer sig idag är:
– Vad är cirkusens roll idag, och var behövs vi? Var gör vi bäst nytta?
– Hur får vi fler att öppna ögonen för cirkuskonsterna i ett samhälle där resurser för konstskapande hotas av många begränsande krav.
– Hur bidrar jag på bästa sätt till cirkusens ekosystem?

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser