Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Danstidningen nummer 5/2023 berättar om att koreografen Ohad Naharin förnyar spelsäsongen i Ryssland för ett av sina mest kända verk

2023-10-18

Ohad Naharin verkar inte bry sig om att han blir en del av Putins propagandamaskin när hans verk Minus 16 återkommer på spelplanen på Moskvas näst största teater, Musikteatern uppkallad efter Stanislavskij och Nemirovitj-Dantjenko. Enligt planerna för kommande spelår ska den ges i november 2024.
Vad är det som får västerländska koreografer att hjälpa Putinregimen med sin propagandamaskin? Det råder sanktioner och finns klar information att få och då är det märkligt att se följande namn medverka på Moskvas näst största teater under kommande säsong: Marco Goecke, Ohad Naharin och naturligtvis Nacho Duato, som dessutom är kvar som balettchef för Michailovskijteatern i Sankt Petersburg.
Men balettchef Laurent Hilaire som tog över Bayerska statsbaletten efter att Igor Zelensky avgått (han var en del av Putins närmaste familj), gjorde det klart för ballerinan Prisca Zeisel att hon inte kunde bli kvar efter deltagande i en balettgala i Sevastopol på Krim under sommaruppehållet.
Kompaniet MorDance arbetar för mångfald, medinflytande för dansarna och för att ge publiken substantiella budskap om en möjlig bättre värld, som de själva vill sammanfatta med orden ”MorDance aims to treat dancers fairly and change the stories ballet tells, both on- and offstage.”
Vi bjuder på rapporter från många festivaler, en hissnande Pinocchio på Dockteaterfestivalen i Charleville, Cirkus i Berlin, ImPulsTanz i Wien, en utförlig rapport från Scenografi-Quadriennalen i Prag, en rapport om 50-årsfirandet för hip hip i Lincoln Center, en rapport från festivalen Here:2023 på Vitlycke Center for Performing Arts i Tanumshede, en intervju med cirkusregissören Raphaëlle Boitel. Dessutom om workshops i house och voguing på Kulturkvarteret i Örebro samt en intervju med Ida ”Inxi” Holmlund. Koreografen Gun Lund berättar om sina planer för ett Arkiv för ögonblickets konst. Vår dansmedicinska expert Tina Hessel ger oss nycklar till att förstå varandra bättre. Och slutligen en liten sorglig saga om lindansaren Ricardo.
Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser