Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Damon Frost fick Ganneviksstipendiet i dans

2023-09-25

Dansaren Damon Frost flyttade till Sverige från USA 1987 och har sen dess undervisat och uppträtt och blivit en legendarisk förebild för en hel generation streetdansare i Sverige. Han har nu tilldelats Ganneviksstipendiet i dans.
Äntligen säger vi här på Danstidningen! Ganneviksstipendiet bör föräras koreografer som Damon Frost som är verksamma här och viktiga också för den internationella konstutvecklingen. Han tillhör en av dagens viktigaste kosmopolitiska dansrörelser, den som kan sammanfattas under beteckningen streetdance och står för omedelbara och gripande budskap människor emellan.
När Danstidningen höll workshop om mim, pantomim och fysisk teater för tre decennier sedan tillsammans med tidskriften Visslingar och Rop gjorde Damon Frost debut inför ett teatersverige som fullständigt tappade hakan inför hans Electric Boogaloo! De hade aldrig sett något liknande, mannen som hemma i USA fått epitet The Rubberband Man var i sanning enastående! The rest is history, skulle man kunna säga.
Damon har dansat sedan barnsben utvecklat poppingtekniken till en överjordisk konstart, en teknik som bland annat var inspirerad av leranimationer. Se vidare Danstidningen, nr 6/1999 som fortfarande kan beställas på www.danstidningen.se
Det är också glädjande att cirkusartisten, skådespelaren och mimaren Siri Hamari har fått Ganneviksstipendiet i teater, även hon är intervjuad i Danstidningen, i nr 5/2002.

Se Damon Frosts popping solo Jussmé på Breakin’ Convention i London 2016 www.youtube.com/watch?v=fGxLKqFRAPg

Eller detta verkligt gamla klipp från 1988: www.youtube.com/watch?v=a_OKjtt45bo

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser