Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 24 september 2023

Tre dansföreställningar på Malmö sommarscen på fortsatt turné i juli

2023-07-05

”Det här är mötet mellan er engagerade människor i olika åldrar, från olika platser och med olika erfarenheter och bakgrunder som gör Malmö Sommarscen till den öppna, inkluderande och fantastiska mötesplats den är.”
Så står det i det lilla programmet med massor av olika program under juni-juli i Malmö, som öppnar upp staden för kultur, gratis,
och inte minst dans på scen.
Publikens jubel och högljudda synpunkter hörs över hela Pildammsparken när man närmar sig föreställningen The ShakeDown 3.0 på Pildammsteatern, denna afton där stadens mest coola street-dance-show tar plats på scen med massor av
dansnummer i olika stil och fullt med unga dansare som ger allt till sin hysteriskt glada publik. Mest unga kvinnor och tjejer, enstaka unga män som tar den tuffa rytmen till nya höjder i en never-ending show som drar över tiden – till publikens stora glädje. Extrem snabbhet och extra stark uttrycksfullhet i dansarnas street-dance,
olika utspel med rytm och action, med stolthet – det är tjejernas street-dance, de som tar över.
Precis som i andra dansföreställningar med unga dansare på scen i Malmö maj-juni-juli, som man sett, där tjejernas kärlek till danskonsten syns alltmer, överallt i stan. Obake med Collectif Maison Courbe blir en magisk resa med det franska dans-och akrobatparet som
rör sig i den klassiska borggården från 1500-talet i det vackra danskbyggda Malmö slott.
Där får publiken följa det närmast skyddslösa paret genom regn och farliga sätt att ta sig fram upp och ner från borggården i tunna danskostymer, där de gör nyskapande mjuka rörelsemönster på det mest oväntade sätt, mellan poesi och Chaplin. Det förändrar publikens blick av vad vi egentligen ser. Några av dem ropar högt när någon av dansarna tycks sätta sitt liv på spel för att komma ner eller uppför borggårdens vackra men svårforcerade murar.
Det slutar nästan gåtfullt, där vi i publiken närmast diskuterar med dansarna och de andra i publiken över vad vi sett – eller vilka slutsatser man skall kunna dra.
Fem dansare skapar sin egen scen på Scaniaplatsen, den bästa (informella) dansscenen utomhus i Malmö.
Det är en enkel plats vid havet där (trots solnedgång) solen skiner starkt och blir till motljus vilket ibland gör de fem dansarna
till grafiska konstverk, figurer med maximal skärpa och uttrycksfullhet.
Skånes dansteaters 30 minuter intensiva Going Steady blir till en lekfull föreställning i Liam Francis koreografi som inspirerats av uppvaktningsritualer hos djur och människor. Verket är mångfacetterat ackompanjerat av en livfull mix av ethio-jazz.
Dansarnas uttryck förändras mellan lek och allvar, grupp och individ gentemot varandra i snabba kast, där de tar scenen i besittning med vitalitet och glädje, som vibrerar ut över Scaniaplatsen. Det är ett konstverk med maximal uttrycksfullhet, som blir till en existentiell föreställning.

Se kommande spelningar här malmo.se/Malmo-Sommarscen.html

Skånes Dansteaterns Going Steady turnerar visas idag 5 juli på Klostergården i Lund 15.30, Simrishamn 7 juli, Ystad 7 juli, Se vidare www.skanesdansteater.se/sv/performance-tour-free/going-steady

Ingela Brovik

Fler Nyheter

Annonser