Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 21 februari 2024

Claire Cunningham blir professor i dans och ”Disability Arts” (Funktionsvarierad konst)

2023-06-20

Koreografen och performanceartisten Claire Cunningham blir Einstein Professor i Choreography, Dance and Disability Arts (Dans och funktionsvarierad konst) på Inter-University Centre for Dance Berlin eller som universitetet heter Das Hochschulübergreifende Zentrum Tanz Berlin (HZT).
Hennes tjänstgöring startar i och med ”vinterterminen” 2023/24 och en del av hennes tjänstgöring innebär att hon kommer att undervisa och forska på HZT under inledningsvis en femårsperiod. Hon är som konstnär först med att bli Einstein-Professorin eller en så kallat strategisk Einstein professorstjänst. Enligt pressmeddelandet kommer hon bland annat kommer hon att inrikta sin forskning på Choreography of Care (Omsorgskoreografi).
Hennes forskning ställer bland annat kritiska frågor kring normativitet. Och det handlar om sått att se och att observera och vilka genomlevda erfarenheter som livet som funktionsvarierad, queer och feministiskt tänkande människa har givit koreografen..
Claire Cunningham arbete på HZT involverar även två andra Universitet i Berlin Universität der Künste Berlin (UdK Berlin) och Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch (HfS Ernst Busch), som syftar till att utveckna olika inkluderande projekt universiteten emellan som kan delas inom olika utbildningsprogram.

”Möjligheten att få utbyta erfarenheter mellan funktionsvarierade dansartisters och koreografers arbete, tekniker och praktiker med studenter, i ett sammanhang inom en prestigefylld europeisk dans- och konstinstitution och att stödja utbildningen av funktionshindrade dansare och koreografer är för mig en oerhört engagerande uppgift. Jag ser fram emot att fördjupa min egen forskning iinom en ny konstellation av kollegor och studenter i Berlin. I tidigare möten med HZT-studenterna har jag uppmuntrats av att se att just deras nyfikenhet och önskan om att engagera sig och ta del av vad som är bortom studion och deras positiva inställning till att lära sig från en mängd olika erfarenheter skiljer dem från studenter som jag har träffat på andra håll, säger enligt pressmeddelandet Koreografen Claire Cunningham.

Se vidare www.einsteinfoundation.de/en/media/press-releases/2023/19062023-0723/

Fler Nyheter

Annonser