Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 19 maj 2024

Ramsor och rytmer i äppelträdgården

2023-06-05

Fakta:

Namn: Vänta - En utomhusföreställning i tolvtakt
Författare: Anna Hammarstedt
Regissör: Minna Krook
Ensemble: Ölands Dramatiska Teater, På scenen: Maja-Stina Johansson Wang och Anna Hammarstedt Kostym: Camilla Ed
Plats: Äppelträdgården på Capella-gården på Öland,(27/5)
» https://www.olandsdramatiska.se

Den lilla teatern med det storståtliga namnet Ölands Dramatiska Teater skapar i allmänhet dockteater för barn med fina och mycket rosade uppsättningar som turnerar i södra Sverige. ÖDT är en repertoarteater som bildades 2006 av Anna Hammarstedt och Anna Thorén Mörnerud, båda med lång erfarenhet från några av de mest gedigna dockteaterscenerna som Byteatern i Kalmar och Dockteatern Tittut.
Dans och dockteater är ett gammalt strävsamt par, så det är helt i sin ordning att utomhusföreställningen Vänta är en gränsöverklivande produktion. Regissören Minna Krook är en välkänd koreograf med en lång rad dansverk för barn som långköraren Ah hallo bebis, Faunan och jag och senast Om längtan. Anna Hammarstedt har skrivit och regisserat flera av Ölands Dramatiska Teaters uppsättningar.
Men denna gång är medaktören på scenen Maja-Stina Johansson Wang, som bott i Shanghai och har lång erfarenhet av klassisk kinesisk teater och dans, som jinju. Det märks! Hon och Anna Hammarstedt i Camilla Eds listiga kostymer bär koger där de sticker ner långa käppar, basutrustning för alla stridslystna generaler i det som förut kallades Pekingopera. Kampsporternas utfallssteg känns också igen, men den tolvtakt som åberopas i verkets titel har lånats från klassisk spansk dans, som flamenco.
Utomhus finns mycket som distraherar och premiärens spelplats 27 maj, äppelträdgården på Capella-gården på Öland, ser ut som man tänker sig paradiset. Men en rutinerad teater för yngre barn vet vad som fascinerar: pinnar och stenar, t ex. Här hör man stenarnas hjärta slå, och pinnarna frasar mot varandra.
Det är idel strikta former som bjuds och därtill i ett ganska lågt tempo. Men innehållet är mjukt som fantasins bulliga moln. Kor må råma från hagarna intill, men publikens uppmärksamhet är skärpt.
Så vad handlar detta om? Stenar, pinnar, och att avgränsa ytor i ett uterum är idel bekanta element för lekskickliga barn, och här har de upplyfts till scenkonst i kreativa händer. Ramsor, rytmer och sång – idel gamla bekantingar för barnen blir ett väl avvägt och raffinerat stycke allkonstverk i litet format. Att grunna på, att njuta av och att nyttja som inspiration till egna lekar.

MargaretaSörenson

Fler Recensioner

Annonser