Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 31 maj 2023

Var med och fira Dansmuseet! Med dans och tårta firas att kärleksbarnet nu fyller 70!

2023-05-22

Dansmuseet fyller 70 år den 3 juni och firar detta inför själva födelsedagen med en hel veckas kalas och upptåg. Det blir naturligtvis fri entré, men också en massa annat kul som sätter igång tisdagen den 30 maj. Kalasveckan utlovar guidade visningar, stadsvandringar och öppet arkiv. Dessutom får alla jämnåriga med museet, det vill säga alla 70-åringar, en present och det blir också specialpris på årskort.

Dansmuseet är en av spelplatserna för den Scenkonstbiennal som samtidigt pågår runt om i Stockholm. På museet passar också Internationella Dansrådet, Conseil International de la danse CID/UNESCO på att fira att det fyller 50 år. CID är en väl så viktig institution för erfarenhetsutbyte. och kunskapsspridning om dans och scenkonst. Nu skapas även en egen svensk sektion, i samarbete med Scensverige och Scenkonstbiennalen. En glamorös tillställning utlovas i samband med detta! Onsdag den 31 maj kl 18 – 19.30 firas tilldragelsen.
Vi vet inte exakt vad det ska bli, det är bara att citera vad som står skrivet i Dansmuseets pressmeddelande om hela födelsedagsveckan: ”Och vad vore firandet utan levande dans och tårta?”
Där kan man också läsa om varför Dansmuseet ska uppfattas som ett kärleksbarn: ”Det är ingen överdrift att säga att Dansmuseet är ett kärleksbarn. För drygt 100 år sedan inledde Rolf de Maré (1888–1964) och Jean Börlin (1893–1930) en relation och ett äventyr som trotsade både normer och förväntningar. Med sitt danskompani Svenska Baletten turnerade de i stora delar av Europa och USA. De utmanade danspubliken med moderna och vågade uppsättningar, inspirerade av konst, historia och 1920-talets dynamiska tidsanda. Men både kärleken och äventyret tog slut. 1930 gick Jean Börlin bort, 37 år gammal. För att hedra minnet av sin bortgångne vän grundade Rolf Les Archives Internationales de la Danse (AID) i Paris. Och drygt 20 år senare, den 3 juni 1953, öppnade Rolf de Maré Dansmuseet i Stockholm.”
Från Danstidningens håll vill vi gärna göra det lilla tillägget att för att kärleksbarnet skulle lära sig gå och stå hade det mycket god och nödvändig hjälp av professor Bengt Häger (1916-2011).

Bengt Häger hjälpte Rolf de Maré att flytta de delar av samlingarna i Archives internationales de la Danse i Paris som utgjorde starten för Dansmuseet i Stockholm. Inledningsvis hette det Rolf de Marés Dansmuseum, och nu råder det olika meningar om vem som var dess allra första chef. Erik Näslund mångårig chef efter Bengt Häger hävdar bestämt att Rolf de Maré under det allra första året från invigningen 1953 själv var museichef, med Bengt Häger som museets första intendent. Och att Bengt Häger året därefter utsågs han till chef och alltså ledde museet 1954-1989. I stort sett samtliga övriga källor säger att Bengt Häger var den första museichefen. I vilket fall som helst ledde Bengt Häger museet i närmare fyra decennier.
Genom åren har museet haft bortåt 130 olika utställningar och mycket annat kul har ägt rum på Dansmuseet där det också har dansats och spelats en hel del, både i form av lektioner och föreställningar. Och Dansmuseet har i sig också varit ett mycket rörligt museum. Det startade vid Gustav Adolfs torg i en källarvåning till Operan den 3 juni 1953 med Kunglig invigning. Tanken var att teaterbesökarna kunde roa sig med att se utställningarna i föreställningens paus. Det är en vanlig idé världen runt att ha ett museum i anslutning till ett levande teaterhus. Men det var trångt i Operans källare. Efter en kort tid på nybyggda Filmhuset, där det också blev ont om utrymme allteftersom samlingarna växte, blev den nya adressen Wennergrenska palatset i Diplomatstaden på Östermalm. Där var museet var inhyst och drev framgångsrikt sin verksamhet 1977 – 1989. Men det låg inte så lättillgängligt för besökarna.

Nästa flytt gick till det betydligt mer centralt belägna Norra Bantorget där museet kunde dra nytta av närheten till verksamheten i nya Dansens Hus. Tyvärr gjorde alltför höga hyreshöjningar och nya idéer om synlighet att museet flyttades igen, tillbaka till Gustav Adolfs Torg, granne med Operan. Dessvärre blev Dansmuseet tvunget att maka på sig igen, ja dessförinnan var det rentav nedläggningshotat, eftersom en utredning (Kraftsamling! – museisamverkan ger resultat) 2009 förordade att inte bara Dansmuseet, utan också många andra spännande museer skulle uppgå i större enheter. Bengt Hägers goda förbindelser spelade åter en roll, men det gjorde också det faktum att många andra tillskyndare arbetade febrilt för museets överlevnad, inte minst dåvarande museichefen Erik Näslund, gjorde att museet kunde räddas den gången. Men flytten kunde inte undvikas, trots omfattande protester även här. Den initierades kring 2010 och sköts upp ett antal gånger, och slutligen blev det invigning 2013 i de nya, men betydligt mindre lokalerna på Drottninggatan 17. Det som inte kunde uppnås i kvantitet, fick ändå besökaren i kvalitet. invigningsutställningen om Ryska Baletten och Sergeij Djagilev som Charles Koroly hade skapat, Sleeping beauties – drömmar och kostymer, var hänförande.
Dansmuseet har lyckats med att fortsättningsvis vara ett mycket levande museum, med både föreställningar, danslektioner, festivaler och framför allt spännande utställningar och med en stor grupp tillskyndare och fans som ofta besöker det.

Här presenterar vi hela festivalveckans aktiviteter, enligt Dansmuseets pressmeddelande. Och framför allt är hela evenemanget gratis till och med Norrdans föreställning: If Only I Knew torsdagen den 1 juni kl 12-13.

Tisdag 30 maj
Dansfilm som offentlig konst (Scenkonstbiennalen) kl 11-17
Danspaus på Drottninggatan (Scenkonstbiennalen) kl 11-14
Guidad visning kl 13
Öppet arkiv kl 15-17

Onsdag 31 maj
Dansfilm som offentlig konst (Scenkonstbiennalen) kl 11-17
Guidad visning kl 13
Stadsvandring kl 14
Öppet arkiv kl 15-17
Presentation av Internationella Dansrådet (Scenkonstbiennalen) kl 18-19.30

Torsdag 1 juni
Dansfilm som offentlig konst (Scenkonstbiennalen) kl 11-17
Föreställning If Only I Knew (Norrdans) kl 12-13
Guidad visning kl 13
Öppet arkiv kl 15-17

Fredag 2 juni
Dansfilm som offentlig konst (Scenkonstbiennalen) kl 11-17
Guidad visning kl 13
Stadsvandring kl 14
Öppet arkiv kl 15-17

Lördag 3 juni
Tårtkalas
Dansfilm som offentlig konst (Scenkonstbiennalen) kl 11-17
Guidad visning kl 11.30 (svenska) och kl 15 (engelska)
Söndag 4 juni
Dansfilm som offentlig konst (Scenkonstbiennalen) kl 11-17
Guidad visning kl 11.30 (svenska) och kl 15 (engelska)

Se Dansmuseets hemsida för programmet i sin helhet dansmuseet.se

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser