Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 21 februari 2024

Dansmuseets nya chef Hans Lindholm Öjmyr vill få hela museet att dansa

2023-05-17

Konstvetaren och museichefen vid länsmuseet i Gävleborg Hans Lindholm Öjmyr har utsetts till ny chef för Dansmuseet. Han tydligaste koppling till teatervärlden verkar vid första ögonkastet vara via disputationen 2002 i konstvetenskap med avhandlingen, Kungliga teaterns scenografi under 1800-talet men kanske det finns en ännu starkare koppling i Hans Lindholm Öjmyrs intresse för att animera och dramatisera själva museibesöket. 1989–2004 tjänstgjorde Hans Lindholm Öjmyr som intendent på Nationalmuseum med pedagogiskt arbete som huvudinriktning. Och Hans Lindholm Öjmyr, som kommer att tillträda som chef 1 september, säger sig vara mycket intresserad av museipedagogik och digitalisering. Öjmyr har enligt Wikipedia deltagit i projekt vid The Interactive Institute som handlade om digitalt tillgängliggörande av museer. En av de mer omfattande studierna innebar exempelvis utvecklingen av digitala guider förklädda till djur och avsedda för barn.
På Dansmuseets hemsida finns endast ett citat av Hans Lindholm Öjmyr:
”Det jag brinner för är museet som en upplevelse. Det är fakta, fika, lek och allvar, forskning och underhållning, allt i ett välregisserat allkonstverk. Digitaliseringen av samlingar – och framför allt steget därefter – hur det digitaliserade ska visas och användas, roar mig mycket. Dansmuseet är en av Stockholms pärlor. Mitt mål är att alla ska dansa där, och jag menar det både bildligt och bokstavligt. Svenska balettens historia är oerhört intressant, liksom all annan dans, musik, rytm och lusten att uttrycka sig med kroppens rörelser.”
Vid en titt på hemsidan till Länsmuseet i Gävleborg framgår att det bland annat finns en podcast kallad Spår av liv som handlar om allt från arkeologi, byggnadsvård, historia och kulturmiljö till konst, design och textilhistoria. Man har också haft en föreläsningsserie på Länsmuseet kallad Historien Händer Här.
Gävle är ju annars känt för sin storvulna Julbock som traktens busar brukar tävla om att sätta eld på. I julas svarade Länsmuseet i Gävleborg upp mot den genom att presentera vad som påstods vara Världens största pepparkakshus. Huset som var 330 cm högt, tre meter brett och ett par meter djupt och krävde 50 kg pepparkaksdeg presenterades av Hans Lindholm Öjmyr för tV4:s tittare med orden: ”Vi säger att det är världens största tills vi blir motbevisade!”
Det blir spännande att se vilka publikdragande åtgärder Hans Lindholm Öjmyr hittar på för Dansmuseet.
Dessutom är Hans Lindholm Öjmyr säkert extra intresserad av att få ägna sig åt scenkonsterna, där det absolut handlar om kosmopolitiska kontakter och med en gemensam himmel över all världens stjärnor. För Länsmuseet i Gävle har ansatts hårt av lokala SD-politiker som har försökt få makt över innehållet i verksamheten för att göra det mer nationalistiskt. Se vidare magasink.se/2023/05/lansmuseet-gavleborgs-chef-lamnar-sin-tjanst/

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser