Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Vaslav Nijinskij på biblioteket och teatern i Ystad

2023-05-05

Vaslav Nijinskij, en av de stora ikonerna i dansvärlden, hur känd är han egentligen i dag? Inte särskilt mycket skulle jag tro. Det är inte bara det att danskonsten ges föga utrymme i massmedia, utan det är väl nog också så att senare tiders dansekvilibrister såsom Rudolf Nurejev (1938 – 1993) och Michail Barysjnikov (f. 1948) kommit att undanskymma Nijinskij. Mot denna bakgrund känns det mycket välkommet med den Nijinskijutställning som nu visas på Ystads bibliotek.

Att Ystadbiblioteket gör denna utställning hänger samman med bibliotekets John Andrén-samling. Denna förnämliga, engelskspråkiga boksamling är ägnad åt fyra män, av vilka Vaslav Nijinksij (1889 – 1950) utgör den ena. Övriga är Oscar Wilde, författare (1854 – 1900), T. E. Lawrence, officer, arkeolog och författare (1888 –1935) och Aubrey Beardsley, konstnär (1872 – 1898). Ystadsonen John Andrén (1897 – 1965) testamenterade sin samling till biblioteket i Ystad jämte medel som gör det möjligt att allteftersom utöka samlingen med nya publikationer om dessa män, bland annat med Lucy Moores Nijinskijbiografi från 2014.

Invigningen den 3 maj förrättades av Ystads kommundirektör Randi Graungaard. Därefter följde mingel och rundvandring i utställningslokalen, tillika John Andrén-rummet. Utställningen innefattar bland annat montrar med Nijinskijlitteratur och föremål lånade av dansmuseet.

Invigningen avslutades med en underhållande och lärorik föreläsning av Carina Ari-stiftelsernas bibliotekarie Peter Bohlin, som inte bara föreläste om Nijinsky utan även gjorde intressanta danstekniska och danshistoriska utvikningar. En trevlig och stimulerande afton, det var vad det bjöds på, på det fina biblioteket.

Passa på att se på utställningen som nu varar fram till den 8 juli. Ta även tillfället i akt till en rundvandring i Ystads välbevarade och charmiga innerstadsbebyggelse. Ta särskilt en titt på stadsarkitekten Peter Boisens mycket väl hållna teaterbyggnad från 1893, en av de äldsta i Sverige. Där visas den 25 maj dansaren och koreografen Sidney Leonis förställning FLY som bygger på Nijinskijs dagbok Vid kanten av ett stup.

Peder Kristiansson

Se vidare www.biblioteksso.se/-/ystads-stadsbibliotek#/?location=Ystads%20stadsbibliotek

och andrensamlingen.wordpress.com/om-ryttmastare-john-andren/

Fler Nyheter

Annonser

 • Dansmuseet
 • Det Kongelige
 • GBG Operan
 • Konstnärsnämnden
 • House of
 • ACT OF WEAVING PODCAST
 • Balettakademien
 • Teater Slava
 • Konstpool
 • Dansnät sverige
 • Dansens Hus Sthlm
 • Portugistsk dans podcast
 • Teaterkritikerna
 • a
 • aa
 • ab
 • ab
 • acdg
 • abbb
 • bb Dansbutiken
 • d
 • Dansforum