Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 oktober 2023

Mångskiftande dansdagar kring Noverres födelsedag den 29 april

2023-04-26

Dansa själv eller titta på, vara ute eller inne: Planerna på att fira Dansens Dag den 29 april skulle säkert ha förvånat dansreformatören Jean-Georges Noverre (29 april 1727 – 19 Oktober 1810).
Uppe i norr i Piteå hos Dans i Nord har Roxy storband bjudits in till Stora salen på Studio Aucusticum som utlovar ”en blandad kompott av gamla och nya låter i såväl originalarrangemang som nyskrivet.” Allt för att ge människor själva tillfälle till värmande dans under en kväll då det för övrigt utlovas regnblandad snö.
I Luleå är det bland annat ABF som arrangerar Dansens Dag och bjuder in till en gratis afton med: ”en rad olika framträdanden i varierande dansstilar: orientalisk, persisk, balkan, herrskapsdans, latinamerikansk, afrikansk, linedance, polskor, m.m.”
www.abf.se/arrangemang/norrbottens-lan/lulea/dans-teater-scenkonst/internationella-dansens-dag-29-april-2023/
I Skellefteå firas Dansens Dan på Sara Kulturhus med Skellefteå Tangosällskap skellefteatango.webnode.se/news/dansens-dag-2023-29-april/
På Stortorget i centrala Malmö startar firandet 10.30 på förmiddagen med att Minna Krook Dans ger sin föreställning utomhusföreställning Krax Krax om hela två gånger. Så här skrev Margareta Sörenson om Krax Krax www.danstidningen.se/2021/06/18/krax-krax-vilar-i-den-lilla-publikens-blick/
Kl 12 är det dags för ett blandprogram med amatördans med allt från Street, show, akrobatik, tango, orientaliskt till Vellinge kulturskolas elever.
Kvällsprogrammet på Dansstationens scen visar den Cullbergprisbelönade koreografen Nicole Neiderts Call of the Void.
I Göteborg får fenomenet Humanography som startade på Dansens dag för ett par år sedan, ny luft under vingarna av Göteborgs 400-årsjubileum som skapar extra goda tillfällen för Göteborgs frilansande danskonstnärer att ta dansen ut på gatorna den 29 april från och med kl 14: ”I en gemensam performance boostar vi 400-årsjubileet med kropp och rörelse och ger nya färger och former till stadsrummet!” står bland annat att läsa på hemsidan goteborg2023.com/event/dansens-dag-humanography/
I Borås finns också ett ambitiöst Dansens Dag-firande från och med kl 10 den 29 april, se vidare boras.com/evenemang/fira-dansens-dag-2023/
Och vad görs i Stockhoolm?
I Bollnäs firas Dansens Dag under hela helgen, men massvis med pröva på aktiviteter bollnas.se/turism/upplev-bollnas/evenemang/evenemang/2023-01-31-dansens-dag-bollnas-2023
På hemsidan Visit.norrköping.se får man veta att dansens vecka 22-29 april nu firas för tolfte året i rad och i år deltar även hela hela tolv kommuner, nämligen Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping, Vadstena, Valdemarsvik, Åtvidaberg och Ödeshög där det utlovas workshops och prova på i många olika stilar.
I Örebro startar Dansens Dags-firandet redan fredagen den 28 på Tegelbruket allevents.in/Örebro/dansens-dag-2023-tegelbruket/200024197745731
I Eskilstuna blir det show den 29:e kl 19 på Lokomotivet med Scenkonst Sörmland, Eskilstunas Dansakademi, Let´s Move, Kulturskolan & S:t Eskils Gymnasium som tillsammans hyllar dansen och sprider dansglädje, se vidare visiteskilstuna.se/evenemangsguiden/evenemangsguiden/evenemang/2023-04-21-show-pa-dansens-dag
I Stockholm utlovas ett Dansens Dags firande på Skarpnäcks kulturhus: ”Den 29 april blir gräsmattan bakom kulturhuset ett enda stort utomhusdisco. Både vuxna och barn är välkomna att göra sina favoritdansmoves i vårluften.”
skarpnackskulturhus.stockholm.se/kalender—behallare/2023/04/29/dansens-dag/

Fler Nyheter

Annonser