Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Makten över kroppen via gemenskap

2023-04-25

Fakta:

Namn: Weaver
Koreografi: Koncept och koreografi: Anne-Mareike Hess
Ensemble: Medverkande: Laura Lorenzi, Julia B. Laperrière, Anne-Mareike Hess Ljudkomposition: Marc Lohr Kostymdesign: Lynn Scheidweiler, Mélanie Planchard Ljusdesign: Brice Durand
Plats: Skogen, Göteborg
» https://www.skogen.pm

Plattformen Skogen i Göteborg är ingen traditionell scen, snarare ett konstnärligt laboratorium, en plats för möten, undersökande och utveckling. Residens är en viktig arbetsform. Det betyder att konstnärer ges plats, tid och ekonomiskt stöd för att arbeta fram sitt material.
Till de konstnärer som Skogen knutit till sig hör koreografen och dansaren Anne-Mareike Hess, med bas i Luxemburg och Berlin. Hon har även ett fastare samarbete med systerscenen Weld i Stockholm.
Det aktuella verket Weaver skulle ha tagit form som residens hos Skogen, på plats i Göteborg, men pandemin höll koreografen fast i Berlin. Skogen skapade då en distanslösning och nu är Anne-Mareike Hess tillsammans med dansarna Laura Lorenzi och Julia B. Laperrière här för att presentera resultatet.
I ett vitt rum, med bara två högtalare i centrum, stiger tre kvinnor avvaktande in. De är klädda i färgrika kostymer där brösten är tydligt markerade. Alla bär på en svart, ungefär halvmeter lång stav. Ett manligt attribut med våldsam potential.
Sakta rör sig kvinnorna i rummet. Så stöter plötsligt en av dem sin stav rätt i magen på sig själv. De övriga gör likadant. Någon pressar staven mot sin hals. Med flera rörelser demonstreras ett hotande våld. Samt rädslan och försöken att värja sig mot det. Dansarna faller av slagen, ibland till synes livlösa, men kommer på benen igen. Tempot ökar, de rör sig i en cirkel med stötarna från stavarna allt mer frekventa. Återhämtningen följer samma väg.
Weaver renodlar förtyck i fysiska uttryck. Det vi ser är tre kvinnor som förhärdar sig mot angreppen och tar makten över sina kroppar. Vägen går via gemenskap, kvinnorna ser varandra och räcker ömt hjälpande händer. Genom att markera varandras hjärtan förändrar de situationen. Snart virvlar trion runt i ystert lekfull dans.
Länge sker allt i tystnad, men oroande ljud sprids så ur högtalarna. Stavarna, som kvinnorna släppt och låtit ligga på golvet, plockas upp igen. Cirkelrörelserna tar ny fart, men nu med gemensam andning och synkroniserade stötar i solarplexus. Under brusande demonstrationsljud riktas stavarna utåt och förvandlas från hot till erövrade vapen.
Lite enkelt och monotont blir det, men dansarnas samspel och fysiska uthållighet gör Weaver till en vision om hur kvinnor kan ta makten över sina egna kroppar.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser