Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Vårt elektriska universum

2023-03-16

Fakta:

Namn: Elektricitet
Musik: Kompositörer: Krsitian Hverring, Lore Lixenberg, Wilhelm Ljunggren Dahl och Villads von Posselt
Ensemble: Hotel Pro Forma, Koncept: Kirsten Dehlholm, Marie Dahl och Annesofie Becker. Iscenesättning, dramaturgi och manuskript: Kirsten Dehlholm och Marie Dahl, Kostymedesign: Nadine Burkhardt. Ljusdesign: Jesper Kongshaug
Plats: Statens Museum for Kunst, Köpenhamn
» https://www.smk.dk/event/introduktion-til-elektricitet/

”Framtiden är elektrisk. Tänd, släck, tänd,” säger performern Rasmus Balling med ihållande stemme, när jag möter honom flera gånger på min vandring runt i Hotel Pro Formas nya utställnings-föreställning Elektricitet på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn. Hotel Pro Formas väljer att beteckna sitt nya verk som en ny form av genre ”udstilling-forestilling” (Utställnings-föreställning) och den beskrivningen passar väl in på Elektricitet, som Kirsten Dehlholm och Marie Dahl har iscensatt i museets permanenta utställning ”Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900”, där målningar och skulpturer skapar referensramar till föreställningen.
I de sammanlagt 18 rum man som åskådare fritt kan röra sig i vilken ordning man vill, får man i Hotel Pro Formas levandegjorda berättelser och tablåer se en rad nerslag i upptäckten och bruket av elektricitet under upplysningstiden romantiken och det moderna genombrottet. Många olika och fascinerande elektroniska apparater och objekt som bland annat båglampor, elmotorer och telegrafmottagare är för tillfället också uppställda i rummen, där de tillsammans med performerna och bildkonsten ger en uppfattning om, hur fenomenet elektricitet har förändrat världen under tidens gång.
Självklart är ett av rummen tillägnat den världsberömda danska fysik- och kemiforskaren H.C. Ørsted, som upptäckte att det fanns ett samband mellan elektricitet och magnetism. Framför Wilhelm Marstrands välkända porträtt av H.C. Ørsted (som är utlånat från Frederiksborg Slot) demonstrerar en sjungande performer mycket fint och vackert elektromagnetismen med en kompassnål och en strömförande koppartråd.
Både vackert och fascinerande är det också att i ett närliggande rum se de två musikerna Wilhelm Ljunggren Dahl och Villads von Posselt demonstrera, hur ljudvågor antingen de är skapade akustiskt eller elektroniskt kan skapa fina vibrationsmönster i sanden på en metallplatta. Mönster som kallas för klangfigurer eller Chladni-figurer efter fysikern och musikern Ernst Florens Friederich Chladni.
Vindkraft för att utveckla elproducerande vindkraftverk, som redan vid i slutet av 1800-talet kunde ge möjligheter att läsa när mörkret föll på ute på landet, blev poetiskt illustrerat, när små vindkvarnar visar vindens potentiella kraft genom att blåsa på en läsande flickas långa ljusa hår. Meteorologen Poul la Cours el-producerende vindkvarnar skapade just grunden för det nutida danska vindkraftverksäventyret. Michael Faradays induktionsförsök och elektromagnetiska apparater fascinerer även, i likhet med eleganta demonstrationer av statisk elektricitet.
Man hör både knitrande elektroniska ljud och morsesignaler i ett rum helgat batterier och telekommunikation med fokus på namn som Benjamin Franklin, Alessandro Volta och Samuel Morse. Thomas Edisons likströmssystem, hans förbättringar av glödlampan och uppfinnande av fonografen står i fokus i ett annat rum, medan Edisons konkurrent Nikola Tesla, som uppfann växelströmsmotorn, också har sitt eget rum.
Det är helt magiskt, när performern, som agerar Nikola Tesla, med ett lysrör i handen närmar sig Nicola Teslas uppfinning teslaspolen som får ljusröret att lysa. Minst likaså magiskt är det att höra den vackra sopranen Lore Luxenberg, när hon i rummet med båglampan skapar ljud som om det vore elektriska urladdningar. En sångerska, som har en hög grad av glöd och ljus i sin röst.
Interessant nog sätts även fokus på 1800-talets elektroterapi som riktade sig till den bildade medelklass och de oroliga stadsbor vars nerver kändes överbelastade. Tablån med de medicinska elektriska maskinerna får plötsligt en nästan ironisk kontrast genom att visas framför Vilhelm Bissens kritvita marmorskulptur från 1891 av en dåtida moderiktig kvinna.
Desto dystrare är det att träda in i den stora sal där en kopia av den första elektriska stolen står uppställd i samspel med med bland annat Joakim Skovgaards gigantiska målning Kristus i de dødes rige (1891-94) och Niels Hansen Jacobsens skulptur Døden og moderen (1892).
H.W. Bissens gipsskulptur Den danske landsoldat efter sejren (1850-51) står i ett rum, där det skapas illusoriska åskslag och atmosfärisk elektricitet i form av ljus som blinkar till likt en blixt. Här är det inte svårt att få associationer till både krig och de gamla nordiska gudarna.
En större upplevelse är det emellertid att besöka rummet där det visas kosmisk elektricitet i form av norrsken. Här har föreställningens skickliga ljusdesigner Jesper Kongshaug trollat fram de vackraste färger i taket tillsammans med skuggor av granar så att det nästan känns som om man vore i Lappland.
Nadine Burkhardt har kreerat mycket vackra svartvita kostymer till de 20-talet medverkande. Kostymer som på en och samma gång har något historiskt och modernt över sig och gör sig fint när de medverkande inleder respektive avslutar denna 90 minuter långa performance med att i en lång rad gå uppför respektive nedför trappan i entréhallen till Statens Museum for Kunst.
Vissa inslag i Elektricitet bär ibland prägel av fysiklektion. Men denna både informativa och för åskådaren krävande performance ger först och främst en berikande upplevelse full av intryck, som på ett sinnligt sätt visualiserar vårt universums elektriska fenomen.
Varje söndag under spelperioden har Hotel Pro Forma bjudit in olika experter inom elektricitetens olika fenomen som håller föredrag i ett auditorium i museet. Jag hade förmånen att få höra astrofysikeren Tina Ibsen, som på ett framstående och insiktsfullt vis förmedlade och levandegjorde fenomen som kosmisk elektricitet och norrsken.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser