Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 21 februari 2024

Hundbajs i ansiketet på en kritiker

2023-02-14

Koreografen Marco Goecke hade nyligen gjort ett verk för anrika Nederlands Dance Theatre, In the Dutch Mountains, som recenserades i Frankfurter Allgemeine av tidningens danskritiker Wiebke Hüster. Hennes recension var övervägande kritisk, men inte enbart, och i en resonerande ton återgav hon verket som hon ansåg pendla mellan ”vansinne och långtråkighet till döds”. Hon betonade att verkets abstraktion inte var huvudproblemet, utan att det framfördes utan intensitet och kommunikation med publiken.
När Wiebke Hüster i helgen besökte Hannover-operan, där Goecke är balettchef, för att recensera ett annat verk, hotade Goecke henne med ”besöksförbud” när han mötte henne i pausen. Han anklagade henne också för att ha påverkat besökssiffrorna, och slutligen tog han fram en påse med hundbajs som han tryckte upp i ansiktet på Hüster. I vimlet i foajén slank han undan utan att någon ingrep.
Operahusets chef, Laura Berman, svarar Frankfurter Allgemeine att hon är chockad över attacken, och att hon överväger arbetsrättsliga åtgärder mot Goecke. Tidningen anser att hennes reaktion är alltför svag, och får medhåll från tyska journalistförbundet i förbundsstaten Niedersaschen, som skriver att operahusets deklaration är fullständigt otillräcklig: ”angreppet på danskritikern är ett angrepp på pressfriheten”, och Frankfurter Allgemeine håller helhjärtat med.

Margareta Sörenson

Läs vidare om utvecklingen av detta exempelvis här:
www.theguardian.com/world/2023/feb/14/german-ballet-director-marco-goecke-offers-no-apology-over-dog-faeces-incident

och här: www.theguardian.com/culture/2023/feb/14/critics-on-the-artists-who-hit-back

Se även www.faz.net/aktuell/feuilleton/buehne-und-konzert/attacke-mit-tierkot-auf-unsere-tanzkritikerin-eklat-in-hannover-18672999.html

Fler Nyheter

Annonser