Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Hotad dansmålning räddas via aktivism

2023-02-13

Överallt i svenska städer rivs skyddsvärda och vackra gamla byggnader som egentligen borde få bli byggnadsminnesmärken. När den byggnad som kallas Kjellbergska flickläroverket i Göteborg, och som utgör en del av Artisten, ska rivas inför bygget av Nya Konst, ett nytt campus för den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, var det inte nog med att mycket god arkitektur skulle försvinna, samtidigt riskerade en fin väggmålning kallad Dansen att gå förlorad.
Göteborgskoloristen Nils Nilsson dekorerade år 1935 en vägg i skolan, i en sal som länge användes för dansundervisning, med just Dansen, som visar flickor med utslaget hår i ringdans. Den hotande förstörelsen av målningen har väckt debatt och tack och lov räddas den nu. Kritiken har även omfattat rivningen av den gamla byggnaden vid Götaplatsen, men där har motståndet inte lyckats få gehör. En av aktivisterna som yttrat sig i debatten är koreografen Gun Lund, som också efterlyser en tydlig plats för danskonsten bland utbildningarna vid Göteborgs universitet. Målningen Dansen konserveras nu och plockas av experter ner från sin plats på väggen. Den kommer så småningom att hamna i den nya byggnad som växer upp på samma plats.

Fler Nyheter

Annonser