Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Blå som månen, röd som solen – samernas flagga hissas på nationaldagen 6 februari

2023-02-04

Samernas nationaldag, 6 februari, firas samtidigt i hela Sapmi, det vill säga i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Den samiska flaggan, invigd 1986, hissas: cirkelringens blåa hälft symboliserar månen, den röda solen.
Litteratur, konst och film har det senaste decennierna breddat synen på samerna och gjort förståelsen större för hur illa den svenska staten – och många svenskar – har behandlat och behandlar dem. Ann-Helén Laestadius nyligen utkomna bok ”Straff”, om tillvaron för samebarn på en internatskola, lägger ytterligare pusselbitar till bilden.
Och dansen? Länge påstods det att samerna inte dansade och inte hade några danser, men redan Olaus Magnus noterade på 1500-talet bland annat bröllopsdanser och schamandanser. Då var samerna i allmänhet inte ännu kristna. Men också under sent 1800-tal noteras stora likheter för bröllopsdansen så som Olaus Magnus såg den: dansens slutpunkt var då alla faller ner på marken och blir liggande.
Idag utforskar och anknyter koreografer till den samiska tradition på olika sätt. Virpi Pahkinen skapade till nationaldagen 2020 Vindvaka på samiska teman. Barnen i Kiruna kommun har alla dans på skolschemat, och barnen vid Sameskolan i Kiruna skapar tillsammans med sina lärare dans som utgår från samernas arbete med rennäringen och de rörelser som hör till den: att kasta lasso, att hala in en motspänstig ren, att röra sig på snö och mycket annat.
Eftersom det i Sverige inte är tillåtet att genomföra folkräkningar på etnisk grund, finns inga exakta siffror på hur många samer som lever i Sverige. Vanligen uppskattas de till mellan 20 000 och 40 000 personer. Strax under fem tusen är renägande samer, bland dem bor nio av tio i Norrbotten.
Sveriges största sameby brukar man säga om Stockholm, där många har samiska rötter. Så firar också Stockholm samernas nationaldag högtidligt vid Stadshuset i Stockholm med flaggceremoni och den samiska nationalsången. Firandet fortsätter på Skansen med lassokastning på trä-ren, författarsamtal och mycket annat – som dansworkshop med Sebastian Björkman från Sameföreningen – Stockholm. Hans dans bygger på inspiration från det samiska livet.
Flaggan, invigd 1986, hissas vid flaggdagar, men i till exempel Östersunds kommun är den hissad varje dag året runt. Vid årets samiska nationaldag hissar Luleå Tekniska Universitet flaggan vid sina fyra läroplatser: Luleå, Piteå, Skellefteå och Kiruna. Olika campus har program som uppmärksammar dagen, i Luleå föreläser – och jojkar – Ola Stinnerbom om jojkens relation till den samiska trumman.
Och i sommar blir det samiskt på Västanå Teater i Sunne: Solens dotter bygger på samiska sägner. Regissören Leif Stinnerbom utlovar att det kommer att dansas, och slå gnistor i mötet mellan Västanås berättarteater och den samiska traditionen. (Läs mer om Västanå teater i Danstidningen 5/22) Premiär vid midsommar.

Margareta Sörenson

Fler Nyheter

Annonser