Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 25 september 2023

Skynda att ta del av ett fantastiskt annorlunda universum

2023-01-20

Nu är det igång, projektet som går under namnet Gun Lunds Koreografiska Universum. Innan året är till ända kommer dansintresserade, också av yngre årgång än jubilaren själv, att ha fått goda möjligheter att lära känna denna egensinniga konstnär.
Det finns många anledningar att fira den Göteborgsbaserade koreografen detta år: hennes gärning som dansskapare och utforskare av människans villkor och världens beskaffenhet har pågått under fem decennier. Och hon fyller 80 år i början av 2023. Gun Lunds Koreografiska Universum innehåller som sig bör en rad av hennes verk. Fyra dansare med lång erfarenhet av att arbeta med Gun Lund har valt ut vad som ska visas. De har utgått från vad de själva tycker om och finner spännande samtidigt som de haft den uttalade ambitionen att ”spegla upphovskvinnans olika sidor” som projektledaren Åsa Thegerström uttrycker saken.
Vad det sistnämnda kan innebära ger en titt på www.emc2dance.com en hel del svar på. Gun Lund har åtskilliga sidor att utforska och få nya perspektiv på. Främst är hon känd för sina platsspecifika verk, där inte minst Världens Tak – Pamir i våra hjärtan och I Gudars skymning blivit särskilt uppmärksammade, även internationellt.
Gun Lund är så mycket mer än ”bara” koreograf. Hon utbildade sig till gymnastikdirektör (och vill kalla sig friskgymnast istället för det vanligare sjukgymnast). Via danskonsten utforskar hon tillsammans med sin partner Lars Persson sambandet mellan vetenskap och konst. Det något kryptiska i kompaniets namn, E=mc2, är en formel skapad av ingen mindre än Einstein och är mer känd som relativitetsteorin.
Gun Lund har en Master i Art & Technology från Chalmers, för henne är således Einsteins teorier inget mysterium. Ej heller de quarkar som är så viktiga i Neither, det verk från 2011 som fått inleda detta jubileum fick sin nypremiär igår 3vaningen.se/neither/ men spelas ända fram till 28 januari.
Som om allt detta inte vore nog, initierar och deltar Gun Lund också gärna i olika debatter om allt mellan himmel och jord, om jämställdhet mellan könen och kulturpolitik, om arkitektur och förhållandet mellan stad och land, om spridningen av danskonst till folket runt om i Sverige, om behovet av levande dansarkiv och så vidare.
Hennes betydelse för danskonstens utveckling utanför institutionerna i Sverige kan inte överskattas.
I samband med jubileet satte hon ihop denna önskelista:

Om du är danskonstnär, dansare: håll ut, skapa, var envis och konsekvent, never stop dancing!

Om du är åskådare:Var nyfiken! Gå och se dans!

Om du är kulturpolitiker eller kulturadministratör: stötta danskonsten!

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser