Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 31 januari 2023

Mari Carrasco, Lindy Larsson och uppsättningen Brinn på Unga Klara var teaterkritikernas favoriter 2022

2023-01-19

Lindy Larsson, dansare, performer och skådespelare har tilldelats Svenska Teaterkritikernas Förenings Teaterpris 2022 för sin uppsättning av Tschandala/Tattaren på Strindbergs Intima Teater
me motiveringen: ”På August Strindbergs egen Intima teater i Stockholm utmanar Lindy Larsson fräckt författarens text Tschandala, som är full av antiziganism. Självklart rotad i såväl queerkultur som i resanderomernas traditioner gör han upp med unket förtryck. Tschandala/Tattaren är en kraftfull och frustande performancekonsert där Larsson med hela sin kropp och uppfordrande, intensiv sång tar andan ur publiken.”
Se vidare info om föreställningen: www.danstidningen.se/2022/12/30/den-mangsidige-lindy-larsson-nominerad-till-teaterkritikernas-pris/
Barn- och Ungdomsteaterpris 2022 tilldelas uppsättningen Brinn på Unga Klara med motiveringen: ”I Brinn skildras tonårskänslor i brand med ett absolut gehör. Ett sådant lustfyllt ensemblespel har vi inte sett sedan Ostens dagar på Unga Klara! För ämnet till trots – däribland psykisk ohälsa hos unga – blir det aldrig tungt att ta del av Farnaz Arbabis uppsättning, där begåvade praktikanter från teaterhögskolan i Malmö ger hopp om framtidens teater i en uppsättning som pendlar mellan grå socialrealism och grotesk gurlesk.”
Slutligen tilldelas Danspriset för 2022 koreografen och dansaren Mari Carrasco med motiveringen: ”Mari Carrasco formar varje dansverk till ett organiskt universum med rumslig kraft och rörelsen i centrum. I Remind Me I’m Not Dead, hos Skånes Dansteater, omvandlar hon mellanrummen och individernas ensamhet till synkron, kollektiv energi. Närhet hör till Carrascos koreografiska koncept och redan den – av pandemin påbjudna – streamade versionen var en intensiv och nära upplevelse, som årets scenpremiär fulländade.”
Här är en recension av Remind Me I’m Not Dead: www.danstidningen.se/2021/02/23/solon-duon-och-tuttin-i-overraskande-led-belysta-dagrar/

Fler Nyheter

Annonser