Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 21 februari 2024

Den mångsidige Lindy Larsson nominerad till Teaterkritikernas pris

2022-12-30

Bland de föreställningar som har nominerats till Teaterkritikernas pris 2022 finns Lindy Larssons Tschandala/Tattaren som gavs under hösten för utsålda hus på Strindbergs Intima Teater i Stockholm.
Om Lindy Larssons eget starkt självbiografiska performanceverk med referenser till antizigansk svensk litteratur och då främst Strindbergs sällan spelade kortpjäs Tschandala skriver teaterkritikernas förening:
”På August Strindbergs egen Intima teater i Stockholm utmanar Lindy Larsson fräckt författarens text Tschandala, som är full av antiziganism. Självklart rotad i såväl queerkultur som i resanderomernas traditioner gör han upp med unket förtryck. Tschandala/Tattaren är en kraftfull och frustande performancekonsert där Larsson med hela sin kropp och uppfordrande, intensiv sång tar andan ur publiken.”
Begreppet Tschandala hämtade Strindberg från egna källor om en speciellt föraktad låg indisk kast.
Viktigr att nämna i sammanhanget är att även Lindy Larssons trogna Bon-Bon Band fanns med på scenen och kompade honom i allt från egna visor till den romska nationalsången Gelem, gelem som Lindy Larsson sjunger med aktivistisk glöd och sorgmättat vibrato. Lindy Larsson är sedan några år tillbaka knuten till den för mångfald och tolerans så klart inriktade Gorki Teater i Berlin, som han bland annat hänvisar till som inspirationskälla till sitt nya performanceverk. Konstnären Delaine Le Bas som även är verksam vid Gorki Theater har dessutom skapat Lindy Larssons fantastiska scenkostymer till Tschandala/Tattaren. Lyckligtvis får verket en fortsättning på Strindbergs Intima Teater från och med 18 maj 2023, men den borde naturligtvis turnera i hela landet.
Överiga nomineringar till Teaterkritikernas pris är Regissören Helle Rossing och dramatikern Hanna Nygren för sin uppsättning av Ibsens Gengångare på Helsingborgs Stadsteater samt till scenografen Lars-Åke Thessman för sin ”magnifika scenografi” i Gösta Nystroems operauppsättning av Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar på Göteborgsoperan.
Dessutom har Teaterkritikernas förening nominerat Tre verk för Barn- och ungdomsteaterpriset 2022, nämligen Farnaz Arbabis Brinn på Unga Klara i Stockholm, Malmöoperans barnproduktion Snösystern med musik av Magnus Johansson och regi av Linda Mallik till libretto av Anna Berg samt Magnus Johansson och bearbetning av Operaverkstan efter en barnbok av Maja Lunde och slutligen har Min vän Rita på Hagateatern, Göteborg, som Teaterkritikernas förening beskriver med orden: ”I en lekfull dialog fyller skådespelarna och manusförfattarna (Sara Klingvall och Helena Gezelius) det stora papperet med figurer, färger och filosofiska tankar. Med sinnlig fantasi och konkreta kritor inbjuder Min vän Rita till skapandets lust.”

Se vidare teaterkritiker.wordpress.com

Fler Nyheter

Annonser