Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 31 januari 2023

Balettmagi med värme, skicklighet och berättarglädje

2022-12-19

Fakta:

Namn: Nötknäpparen – En julbalett för hela familjen
Koreografi: Sebastian Michanek efter Marius Petipa
Musik: Tjajkovskij
Ensemble: Svenska Balettskolans elever samt dansare från Göteborgsoperan samt från Kungliga baletten och kompanier i grannländerna.
Plats: Lorensbergsteatern, Göteborg
» https://notknapparen.se

Vilket koncept – en skoluppsättning som höjs till en fullödig föreställning när eleverna dansar tillsammans med gästande solister. Att tidigare dansare från Storan och Göteborgsoperan utför föräldrarollerna tillsammans med skolans lärare understryker dessutom att det är en familjeföreställning, vilket Nötknäpparen är till sin natur.
Vad Charles Dickens A Christmas Tale med Ebenezer Scrooge är för en engelsman är Nötknäpparen för en balettvän. Den sekulära julberättelsen. Dickens historia utspelar sig i en grym vardagsvärld medan Nötknäpparen innehåller drömda otäckheter. Båda mynnar likväl ut i julbudskapets glädjefyllda gemenskap.
Lorensbergsteatern är tillräckligt stor – med både parkett och balkong – för att ge genuin känsla av teatermagi. Men den är också tillräckligt liten – utan orkesterdike ges en närhet som är unik för klassisk balett – för att betona den familjära känsla som föreställningen bärs av.
I klassisk balett brukar fulländad teknik ofta få överglänsa berättelsen, men här är det berättelsen som avgör den danstekniska nivån. Den nivån är genomgående hög, men den är också avpassad för skolans elevstadier och årskurser. Ingenstans syns nivån ha sänkts för att ge elever möjlighet att medverka, istället talar barnens och ungdomarnas danskunskaper för att förmedla historien.
Drosselmeyer som styr det magiska skeendet, Sockerfén som bjuder på massor med godis och flickan Clara dansas alla av solister som behärskar klassikens njutbara linjer och svårigheter. Det gör också Nötknäppardockan som kommer till liv vid midnattstimmen. Gästande solister i drömmen som Prinsessan och Prinsen var Natalie Ogonek från Kungliga Baletten och Avetik Karapetyan från Lettlands Nationalbalett. Som Clara och Nötknäpparen dansade eleverna Isabella Gonzalez Rendon och Arion Javér. Sockerfén av Betty Svensson och Råttkungen av Melissa Jukic, båda elever. Drosselmeyer av Sebastian Michanek, som svarar för idé, regi, bearbetning och koreografi, men rollen alterneras med Jan Erik Wikström som du nog minns från Kungliga Baletten. Denna föreställning gjorde han en läkare vid den inledande festen- alltså en kårinsats.
Godsakerna dansas i olika balettstilar med engelsk konfekt och pepparkakor, med lakritsremmar i slimeartad modern teknik och kosackdansande marsmallows. Snöflingor och Blommornas vals. Bedårande barn i tutu delar ut Sockerféns karameller medan råttor utkämpar en strid under ledning av Råttkungen. Men han knockas av Nötknäpparen – puh, det var allt tur!
Svenska Balettskolans ambitiösa satsning på professionella balettföreställningar där skolans elever utgör huvudensemble i samarbete med yrkesdansande solister är en speciell erfarenhet att ta del av. Att eleverna är duktiga överskuggas av den värme, skicklighet och berättarglädje som sprids.
Till helheten bidrar en fin och lustfylld scenografi, läckra fantasifulla kostymer och sagans skojiga tidsatmosfär. Allting görs med seriositet i framförandet men också med entusiastisk lätthet.
Bara en så närmast antikiserad sak som att den inledande festscenen innehåller åtskilliga av den klassiska traditionens gester, det mimiska balettspråk som bar den romantiska baletten.
Visst hör det till men hur lätt vore det inte att stryka sådant? Roligt att se, inte minst som referenser bakåt ger mening åt en tradition. Den respekten leder i sin tur Svenska Balettskolan till att göra sagan till sin egen historia.

En extraföreställning har lagts till, så att man spelar till och med 21 december.

Se även dokumentärfilmen Vägen till Nötknäpparen här: https://notknapparen.se/vagentill/

Lotta Harryson

Fler Recensioner

Annonser