Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Svenska Balettskolan firar Lucia och jul med sång och dans

2022-12-12

Fakta:

Namn: Lucia på Kronhuset
Koreografi: Sebastian Michanek
Ensemble: Bartartister från Svenska Balettskolan i Göteborg
Plats: Kronhuset i Göteborg
» https://luciapakronhuset.se

Kronhuset i Göteborg visar sig vara som självskriven för en Luciasaga med Svenska Balettskolan. Sagan berättas, som sig bör i juletid på rim, omgiven av en stor upplyst julgran, jättekarameller och klappar. Massor av luciasånger, julsånger och julmusik – men det här är en skola med elitutbildning i dans, så här sprängs hits ur den klassiska baletten in i flödet. Luciatärnor i tutu sätter balettribba för tåget, innan vi serveras Nötknäpparens pas de deux, pepparkakor, tomtenissar, möss och en sockerfé en point. Scenografi och kostymer är gjorda för uppsättningen, som är tillitsfullt genomarbetad och så välrepeterad att alla känns bekväma och spontana i sina roller.
Eleverna bjuder in till en generös resa i en professionellt framförd föreställning. En professionalism i positiv mening som innefattar värme, lekfullhet och samarbete.
Sagan böljar i ett sökande efter den lucia som saknas i tåget, och Lucia ska ju inleda hela julen. Utan henne blir det ingen jul, utan henne försvinner lust och mening med firandet. Julklappar som ska sprida glädje delas ut, men tomhet råder när Lucia, symbolen för festligheterna, uteblir. Berättelsen fortsätter att föras fram med rim, sång och dans – tills den verkliga innebörden yppas: Budskapet är gemenskap, tillsammans får vi erfara julglädjen. Tillsammans skapar vi den magi som ger riktig julstämning.

Lotta Harryson

Fler Recensioner

Annonser