Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 31 januari 2023

Världspremiär för Kurt Weil-konsert i koreografi av Charlotta Öfverhom

2022-12-04

Igår fick Svenska kammarorkestern Weil-konsert premiär på sin kommande världsturné med bland andra sopranen Nina Stemme samt dans och koreografi av Charlotta Öfverholm på den nästintill fullsatta Hjalmar Bergman Teatern i Örebro. Förfrågningar kommer nu från all världens operafestivaler och teatrar, bland annat Thèâtre du Châtelet i Paris där Kurt Weils De sju dödssynderna 1933 fick sin urpremiär på uppdrag av Edward James och Boris Kochno. Under gårdagskvällens konsert fick Svenska Kammarorkestern bästa tänkbara musikaliska ledning av världsledande Weilexperten H.K. Gruber. Ytterligare spännande verk av Weil som Orfeus och Symfoni nr 2. ingick också i programmet, men De sju dödssynderna var kvällens clou, och koreografin längs en slags långsträckt catwalk mellan Chaarlotta Öfverholm och Nina Stemme var helt fantastisk. Endast i enstaka scener med hjälp enkel rekvisita, exempelvis i form av rött tyg och vissa belysningseffekter, som när girighet gestaltas med rött ljus och de två från var sitt håll rullas in i det röda tyget och avslutningsvis möts i en tyghöljd omfamning à la Magritte.
I avund kämpas det istället för trassla sig ur det röda tyget.
Allt sjunget enligt Brechts text av Nina Stämme men i engelsk översättning av ingen annna än poeten HW Auden och tillsammans med Chester Kallman.
Även den nästintill stumma och hårt arbetande systern Anna gestaltad av Charlotta Öfverholm har enligt librettot vissa talade repliker. Inte heller de så viktiga männen i sammanhanget får glömmas, tenorerna, Mats Carlsson och Love Tronner, barriton Lasse Brissman, basen Andres Olsson och dessutom violinisten Katarina Andreasson ingår i koreografin om systrarna Anna och Anna i färd med att på effektivaste sätt på en bordell arbeta ihop pengar för föräldrarnas tilltänka hus.
Detta allra sista samarbete mellan Weil och Brecht, De sju dödssynderna, kom till genom en märklig mans försök att återförenas med sin högt älskade hustru. Historien om den excentriker som betalade kalaset berättas här i en spännande dokumentär om den konstälskande mecenaten, som vi till och med får bekanta oss med på sina äldre dar i The Secret Life of Edward James från 1978) av George Melly: www.youtube.com/watch?v=0oosdgHLTGY

Mer om Svenska Kammarorkesterns kommande turnéer:
www.orebrokonserthus.com/svenska-kammarorkestern/

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser