Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Kritikernas podd med live recensioner på turné

2022-12-02

Dans- och teaterkritik har fått en alltmer undanskymd plats i medierna. Kultursidorna i dagstidningarna vill ha mer debatt och opinionsbildande material och kämpar för sin överlevnad i konkurrensen med sociala medier. Bevakningen av scenkonst i ”gammel-medierna” blir allt mer gles, och scener utanför de allra största städerna går ofta under radarn.
Men både publiken och scenkonsternas många yrkesgrupper vill ha, läsa och ta del av kvalificerad kritik, och kritikerna själva skriver mer än gärna. Under pandemin blev läget akut för landets nästan utan undantag frilansande kritiker, och nu har Svenska Teaterkritikers Förening tagit saken i egna händer. Projektet Live-recensioner på turné har fått stöd från Kulturrådet för att bidra till en återstart för kritiken. Projektet vill synliggöra scener som inte alltid – eller aldrig – recenseras och anslaget medger att man kan betala utövande kritiker avtalsmässiga honorar för deras arbete.
Hittills har tre poddar producerats. Premiärpodden gjordes i Överkalix, där kritikerna Ylva Lagercrantz, SvD m fl, och Eva Åström, kulturredaktör och teaterkritiker i Norrbottens-Kuriren samtalade med varandra och publiken om Riksteaterns Landsbygdsupproret. Nästa podd gjordes på Gottsunda teater av Loretto Villalobos, SvD, Maria Edström, Expressen, och Sara Runesson, Uppsala Nya Tidning, som diskuterade och analyserade Sehol av Loran Batti, i regi av America Vera-Zavala.
Tredje podden gjordes på Norrlandsoperan kring Hoffmans äventyr i regi av Bogdan Szyber och Carina Reich. Samtalade gjorde Bo Löfvendahl, SvD, med Lars Böhlin, Västerbottens-Kuriren, och operachefen Dan Turdén.

Margareta Sörenson

Lyssna på soundcloud.com/teaterkritikerna

Fler Nyheter

Annonser