Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Dansande tal och lyssnande dans

2022-12-01

Fakta:

Namn: Snaecka
Koreografi: Sindri Runudde
Musik: Marta Forsberg
Ensemble: Dansare: Monica Andersson, Suzanne Bergkvist, Barbro Blomberg, Eva Cederberg, Tomas Eklund, Charlotte Engel, Elisabeth Engström Franzén, Monica Gälldin, Lotta Holmberg, Kerstin Håkansson, Karina Lernestål, Anne-Marie Persson, Barbro Rydin, Bonita Sandecki, Karin Schultz, Carna Sigvardsson, Kerstin Sjöström, Ljusdesign: Jens Johansson, Kostym: Khira Fromark
Plats: Skånes Dansteater 18-19 nov
» https://www.skanesdansteater.se

Sjutton personer, sexton kvinnor och en man, alla över 60 år, tar plats på Skånes Dansteater. Det vanliga teaterrummet har förvandlats
till en gigantisk arenascen med publik runtomkring, för livfullt möte
med en grupp amatörer. De fyller det nya avskalade teaterrummet med engagerande dans och performance mellan lek och allvar, perfektionism och oväntat utagerande. Det är en föreställning och ett communityprojekt där amatörer får göra scenkonst, som spelas en kortare period.
De sjutton dansarna, barfota i svarta långbyxor och vita t-shirts med en bokstav på (alla har olika) rör sig som ett gemensamt kollektiv med stark glädje och energi, intensivt tillsammans, in och ut ur gruppen med infall och utfall, lekfullt, proffsigt, får publiken att skratta som aldrig förr på Skånes dansteater.
Koreografen och dansaren Sindri Runudde vänder på begrepp som fonetisk estetik och frågan hur beskriver man dans.
Att göra dans till ord och att göra ord till dans är angeläget för Sindri Runudde. Här på Skånes Dansteater skapar han ett rum av ord och dans, talande dans, dansande tal, lyssnande dans, rörelse och musik med humor.
I föreställningen Snaecka har Runudde återigen samarbetat med kompositör Marta Forsberg. De två har tidigare skapat A Sensoral Lecture och utvecklar nu sitt kreativa
samarbete, med sin egen metod,.
Intensiv närvaro, lek med tid och rum, traditioner och nyskapande, får tiden att stanna med fokus på ordets makt och dansens kraft.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser