Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Estetics of Access på Skånes Dansteater i Malmö

2022-11-23

På Skånes Dansteaters senaste festival med fokus på funktionsvariationer Dansfunk 4.0 den 8-14 november ingick även halvdagskonferensen Aesthetics of Accessför professionella inom scenkonst och tillgänglighet.
I ett filmklipp från en föreställning visas hur den japanska performancekonstnären och koreografen Chisato Minamimura står på en scen och återskapar atombomben över Hiroshima, med sensibla rörelser och svartvita bilder.
Det är i början av konferensen Aesthetics of Access på Skånes Dansteater där Chisato Minamimura är en av de inbjudna, hon är döv och talar genom teckenspråk, och säger att det finns gott om ”untold stories” i japansk dans och performance, som den om Hiroshima. Hon är
numera baserad i London och arbetar internationellt.
Bland annat gjorde hon en del av invigningsceremonin för Paralympics i London 2012. Hon utforskar hur ljud och musik kan visualiseras
genom dans och digital teknik, och har mycket att dela med sig av till oss i publiken.
Chisato Minamimura är en av många internationella sakkunniga på konferensen, för att berätta om sitt arbete och att diskutera begreppet aesthetics of access, att det inte bara handlar om att ge fler personer möjlighet att ta del av scenkonst, utan att detta synsätt förhöjer upplevelsen för alla. På den vita duken bakom de sakkunniga finns en med ett citat från en av paragraferna i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna för människor med funktionsvariationer att läsa.
Det fanns många brännande frågor att diskutera:
”Explore together”, utropar någon, ”vårt arbete är oförutsägbart”, säger en annan, ”normkritik är ett existentiellt problem”, säger en tredje i en av alla dessa dynamiska, livfulla diskussioner på konferensen, som väcker starka känslor hos både publik och de engagerade internationella och nationella gäster som öppnar nya perspektiv för oss alla som deltar denna mycket speciella torsdag för konferensen i Malmö, med dörrarna öppna för det nya inom dans- och teaterkultur.

Ingela Brovik

Fler Nyheter

Annonser