Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 29 mars 2023

En hissnande cirkuskonsert

2022-11-06

Fakta:

Namn: Looktop cirkus konsert
Musik: Samuel ”Looptok” Långbacka
Ensemble: Cirkusartister: Stina Otterström, luftakrobatik, handstående. Sarah Lett akrobat, tygartist och cyr-hjul. Peter Åberg, jonglör och minnesmagiker
Plats: Cirkusfestivalen, Sundsvalls teater
» https://sundsvall.se/uppleva-och-gora/kultur/cirkuslyftet-sundsvall

Multiinstrumentalisten Samuel ”Looptok” Långbacka har ställt upp sin enmansorkesterutrustning – loop-pedal, ronroco, fiol med mera – på Sundsvalls teaters tittskåpsscen. Det är dags för Looptok cirkus konsert – en konsert med cirkusnummer.
Tre cirkusartister medverkar, samtliga med anknytning till Cirkus Cirkör. Föreställningen börjar med att Sarah Lett och Peter Åberg bär in en påle i två delar och sätter ihop den. Peter Åberg får upp den på axeln. Sara Lett klättrar upp och gör akrobatik högt under taket. Det ser fullständigt livsfarligt ut. Sedan vrider Peter Åberg pålen och henne med små steg, runt, runt. Känslan är hissnande.
Så gör Stina Otterström ett ekvilibristiskt nummer där hon står på en eller två händer på ett bord Hon placerar ut ett tiotal vinglas på bordet, flyttar omkring dem med tårna, går ner i spagat och avslutar med att gå på glasen med små, försiktiga steg.
Looptok sjunger på engelska, ibland väsande, men oftare med hög stark stämma, iförd glittrande långrock.
In kommer jonglören Peter Åberg. Han börjar med tre käglor, ökar till sex och blandar även in en boll. Det roliga med honom är att han har en humoristisk glimt i ögat och får en omedelbar publikkontakt. Och det är styrkan i föreställningen – artisternas värme, generositet och den glädje de förmedlar. Samma gäller för övrigt hela festivalen.
Föreställningen fortsätter med mer luft- och golvakrobatik och mer jonglering till Samuel ”Looptok” Långbackas musik. Han har bland annat gjort musiken i Cirkus Cirkörs Knitting Peace och flera av de låtarna spelas. Mellan låtarna visar han hur hans enmansorkesterutrustning fungerar och hur han gör en liveloop. Sedan provar han att göra en låt ihop med publiken och får hjälp av Anders Åberg som jonglerar med rör som ger ljud ifrån sig. Det uppstår en rytm och publiken klappar takten.
Avslutningsvis låter Peter Åberg sju tallrikar snurra på varsin pinne. Det väller in rök på scenen. Han hinner både lösa Rubriks kub och plocka ner tallrikarna utan att de rasar i golvet. Sedan kommer Sarah Leth in med sitt cyr-hjul. En kort stund håller hon i sig bara med händerna när hon snurrar runt, elegant och vackert.
Publiken är vild och vill ha extranummer och det får de.
Samuel ”Looptok” Långbacka har varit medlem i folkrockbandet Hedningarna och det är lite så hans musik låter, den är stökig och brötig, men har mindre folkmusikkänsla Hedningarna. Men den har en direkthet som samspelar väl med nycirkusformen och förhöjer artisternas akter. Frågan är hur väl den står på egna ben.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser