Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 25 september 2023

Den moderna människans stora offer

2022-11-03

Fakta:

Namn: Våroffer
Koreografi: Martin Forsberg
Musik: Igor Stravinskij
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Unga Klara
» https://norrdans.se/sv

Våroffer till Stravinskijs musik är en av den moderna dansens käraste följeslagare. Den gjorde skandal 1913 och därmed blev den också legendarisk. Raden av koreografer som under 1900-talet velat göra sin egen tolkning av det märkliga verket är lång: Maurice Béjart, Mats Ek, Pina Bausch. Och det fortsätter. Norrdans konstnärlige ledare Martin Forsberg har koreograferat en modern rit till originalmusiken, Stravinskijs alltjämt mycket moderna musik,
Bara tre dansare, men desto fler föremål med anknytning till bilvård: handskar, putsgrejor, slangar, borstar, hinkar, koner för trafikverksamhet och en stor plastduk som kan bredas ut och vikas ihop. Färgglada, plastiga och kringflyttade bildar de en ram och en scenografi för en rit, ett offer som den moderna människan är i full färd med: prylarna är ett livsinnehåll. Just dessa grejers anknytning till puts och underhåll på bilar kan ytterligare tolkas som att riten har en särskild gudom som ska bevekas: bilen, symbolen för det energislukande moderna samhället.
De tre dansarna, Yeji Lim, Elias Kraft och Alberte Buch Gøbel har fått en kraftfull koreografi med stora rörelser och kraftiga, dynamiska svängningar. Härligt och lustfyllt blandar de mer klassiska snurrar och hopp med samtida rörelser som vilar på vardaglighet. Petnoga lindas tejp och plastsnören, noga placeras borstar och svabbar. Här offras ingen av de tre, utan de underkastar sig samfällt tingens ordning, men kanske försöker de slita sig ur dess förväntningar.
Martin Forsbergs Våroffer turnerar och spelas på black-box-scener, jag såg den på gästspel hos Unga Klara i Stockholm. Åskådarna sitter tätt intill, dansgolvet är ändå generöst och röjs då och då nästan fritt så att dansen och dansarna får svängrum. Samtidigt är Norrdans Cave av den amerikanska koreografen Rena Butler ute på turné med en helt annan stil, temperatur och mening. Om igen bevisar Norrdans hur ett mindre kompani kan finna sin egen profil och vässa sin skicklighet till drabbande skärpa. Deras Våroffer är en riktigt upplyftande dansfest i stort format, sin litenhet till trots.

Nu närmast dansas Våroffer på Fyren, Härnösand 4/11 och på Sveateatern, Sundsvall 15/11, för fler datum se vidare norrdans.se

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser