Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

En rar Nalle Clown att räkna med

2022-11-02

Fakta:

Namn: Nalle clown har fjärilar i magen (För barn från tre år)
Ensemble: Av och med Nalle Laanela, Mask, kostym, scenografi: Emma Laanela
Plats: Sundsvalls cirkusfestival, Programsalen, Kulturmagasinet Sundsvall
» http://www.laanela.com

På den lilla spelplatsen i Kulturmagasinets programsal syns silhuetten av ett cirkustält prydd av flaggband. Nalle Clown, alias Nalle Laanela, kliver in med en fjärilshåv i ena handen, en resväska i den andra och en hopfällbar pall på axeln. Han är klädd i vit skjorta, plisserad halskrage, storrutiga byxor, rosa hatt och så klart, en röd näsa.
På clownens hatt sitter en fjäril. Barnen på dynorna längst fram i lokalen följer med intresse hur han fångar den med håven. Mycket i föreställningen handlar om fjärilar, konstgjorda sådana.
Föreställningen heter Nalle Clown har fjärilar i magen och nog är han lite nervös, vår clown. När han ska ställa ifrån sig pallen som han bär på trasslar han in sig i den med hela kroppen. Men till sist lyckas han ta sig loss och ställer sin resväska på pallen.
Efter en del krumbukter öppnar han väskan och får fram en bunt med cirkusringar, sådana som fastnar i varandra. Men de kan också ramla på clownens tår så att det gör ont. Varpå det dyker upp en fjäril och sedan en till som fångas och placeras i håven. Clown och publik räknar till tre fjärilar. Eftersom det är många vuxna i publiken uppmanas de att delta i räknandet.
Nalle Clown klantar oavbrutet till saker och ting men barnen i publiken visar stort engagemang och hjälper honom att ordna upp det, vare sig det gäller att fånga fjärilar eller att hitta en försvunnen hatt.
Han trollar så att hattar, bollar och fjärilar försvinner för att sedan dyka upp på oväntade ställen. En tom papperspåse visar sig innehålla en färgglad pappersgirlang. Han jonglerar med bollar och en äcklig trasa fastnar överallt där clownen inte vill ha den, till barnens förtjusning.
Föreställningen bygger på samspelet med publiken. Den är också en mattelektion för de yngsta, där antal fjärilar, ringar, hattar och bollar räknas.
Plötsligt blir vår clown otroligt rädd för sin resväska men så halar han upp en ballong ur den och blåser upp den varpå han efterlyser en ballongpangare i publiken. En liten pojke är frivillig, utrustas med piska och slår sönder ballongen som förvandlas till en ros. En mängd fjärilar kommer fladdrande och clownen får fullt upp med att hålla dem flygande med hjälp av en solfjäder. Föreställningen är slut och barnen går fram och hälsar på sin clown, nu glansig i ansiktet av svett.
Nalle Laanela är utbildad hos Jacques Lecoq i Paris, har uppträtt som clown i det krigshärjade Sarajevo och är grundare av organisationen Clowner utan gränser – Sverige. Tillsammans med Stacey Sacks har han skrivit boken The clown manifesto.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser