Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Stjärndansaren José Martínez blir konstnärlig ledare för Parisoperans balett

2022-10-28

Den tidigare étoile-dansaren vid Parisoperans balett José Martínez har utnämnts till ny konstnärlig ledare på sin tidigare arbetsplats. Den 53- årige spanjoren har även varit dansare vid den Spanska Nationalbaletten men och han kom till Parisoperans balett 1988 och blev nio år senare utnämnd till étoile. José Martínez var ofta danspartner till ballerinan Agnès L’etetsu.
Efter den långa och relativt stabila situationen med Brigitte Lefèvre som konstnärlig ledare för Parisoperans balett mellan 1995 – 2014 har det varit två chefsbyten. Benjamin Millepied blev bara kvar under ett år. Därefter kom Aurélie Dupont men hon valde vid slutet av vårsäsongen att avsluta sitt engagemang i förtid och ordet som nu har upprepats i och med att José Martine tagit över rodret är längtan efter stabilitet.
Men redan inledningsvis har den nya balettchefen i Paris låtit sig splittras på annat än sitt eget kompani. Av sin gamle kollega, den avgående balettchefen för Kungliga Baletten i Stockholm Nicolas le Riche, har José Martínez bjudits in och tackat ja till att sätta upp Le Corsaire, alltså Korsaren, för dansarna i Stockholm under hösten 2023. Det blir en ultraklassisk Korsar, efter Petipa och till musik av Adam m.fl.

Se vidare www.radiofrance.fr/francemusique/jose-martinez-nomme-directeur-de-la-danse-de-l-opera-de-paris-2439182

Fler Nyheter

Annonser