Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Den omättliga girigheten gestaltad i mass-koreografi

2022-10-18

I Filminstallationen Euphoria av Julian Rosefeldt användes mängder av aktörer, dansare, akrobater och figuranter som för gestalta pengarnas dans över det glänsande marmorgolv i vad som ska se ut som Bank of America, men som i själva verket var inspelat på den gamla centralstationen i Kyjiv byggd 1870 och så som den fortfarande såg ut kort före den ryska invasionen. Dansarna som medverkade i de koreograferade massrörelserna av Richard Siegal kommer bland annat från Kyjiv Modern Ballet.
Andra delar av filmen spelades in med hjälp av drönare över upplag av stridsvagnar, som om det vore ett förebud för vad som komma skulle.
Filminstallationen som visades under Ruhrtriennalen i Essen fram till 18 september, kommer härnäst att visas New York på Park Avenue Armory den 29 november till den 8 januari (www.armoryonpark.org/programs_events/detail/euphoria) Installationen kommer förmodligen tillbaka till Europa i sommar till Holland Festival i juni 2023.
Filmens speaker, en slags girighetens röst gestaltas av skådespelerskan Kate Blanchett som flera gånger har samarbetat med konstnären och filmaren Julian Rosenfeldt.
www.youtube.com/watch?v=tjytr1Zme9g

Många fler spännande videoverk finns att se på www.julianrosefeldt.com

Fler Nyheter

Annonser