Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Distinkta rörelser i Platons grotta

2022-10-14

Fakta:

Namn: Cave
Koreografi: Rena Butler
Regissör: Dramaturg: Rebecka Berchtold
Musik: Darryl Hoffman
Ensemble: Norrdans, Dansare: Chang Liu, Leila Verlinden, Sam Huczkowski, Lander Casier, Kevin Julianto, Damini Gairola, Courtney Mazeika, Arūnas Mozūraitis, Ljusdesign och scenografi: Sofia Linde & Hannele Philipson, Kostymdesign: David Gehrt, Repetitör: Shumpei Nemoto.
Plats: Sundsvalls Teater
» https://norrdans.se/

Ett runt guldglänsande tält – en grotta om man så vill – avtecknar sig längst fram på den i övrigt mörklagda scenen. En förvrängd kvinnoröst talar på engelska. Två varelser vars ansikten döljs av fransiga, svarta masker rör sig på scenen.
Så gestaltar en ensam dansare kvinnoröstens ångestladdade känslouttryck.
Rena Butler, ung framgångsrik koreograf från USA, har skapat Cave för Norrdans. Verket är också hennes Europadebut. Enligt pressinformationen är temat för föreställningen Platons grottliknelse i vilken människan är fast i sin egen subjektiva världsbild och endast uppfattar en skuggversion av verkligheten.
Cave, engelskans ord för grotta, betyder akta dig på latin och mycket i föreställningen uttrycker också kamp, skräck och strid. Den träffar på så vis vår våldsamma samtid rakt i magen, det finns en igenkänning.
Kvinnorösten tystnar och det hörs en mörk, pulserande elektronisk rytm. Några av dansarna har på sig de fransiga, svarta maskerna, andra inte. De maskerade ser ut som håriga monster ur någons mardröm. Ibland är det som att de omaskerade inte kan se dem.
En återkommande tablå är att de åtta dansarna framträder ur skuggorna på varsin sida av grottan i grupper om fyra där tre maskerade bär på en fjärde omaskerad. Någon har blivit jagad och fångats, monstren bär på henne.
Rörelsespråket är distinkt, explosivt och akrobatiskt med tydliga riktningar. Intensiteten är hög och ensemblen är i oavbruten rörelse. Norrdans ser ut att vara i högform.
Grottan skimrar i varierande färger beroende på belysningen. Den snurras runt, det klättras i den och så småningom förlorar den sina väggar så att bara metallställningen finns kvar.
Det hörs visslande ljud, galna skratt, hemska vrål. Monstren kämpas ner. Någon bär på ett monster, det hörs rytanden. Alla faller omkull. Allt faller.
Kvinnorösten kommer tillbaka, nu lugnare. Säger att det alltid börjar på samma sätt. Talar om en känsla av skuld, att springa.
Maskerna åker av men någon tar på den igen. De andra drar av den. Rädslan pulserar men pressas tillbaka, ett par till och med kramas. Allas ansikten är blottade när de till slut tittar fram bakom varandra. Befriade.

Norrdans har spelat och spelar Cave vidare på följande platser: Härnösands teater 30/9, Sundsvalls teater 5/10, Storsjöteatern Östersund 10/10, Väven Umeå 13/10, Skellefteå, Nordanåteatern 18 oktober, Piteå, Christinasalen 20 oktober, Kalix Folkets Hus 24 oktober, Stockholm, Dieselverkstaden i Nacka 1 november, Kiruna, Aurora Kultur & Kongress 9 november, Haparanda Folkets Hus 13 november, Luleå, Kulturens Hus 15 november.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser