Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Flott show med stark svensk prägel

2022-09-25

Fakta:

Namn: Viva
Regissör: Johan Espeland
Musik: Musiker: Daniel Stigberger, Gustav Vikström Seltman, Martin Karlsson och Svante Hof.
Ensemble: Värdinna: Miss Megan Moore. Cirkusartister: Beate Surmiak, Jamie Swan och Jonathan Young. Sångare: Alexander Beyer, Anton Erikson, Robert Lukian, Elin Malmgren, Louise Bottelet, Malin Eliason, Dansere: Fannie Johansson, Johanne Åkesson, Kajsa Björklund, Katrine Holmsnæs och Linnea Hult. Kostymdsign: Karen Christoffersen. Ljusdesign: Mikael Kratt. Ljuddesign: Magnus Högkvist.
Plats: Cirkusbygningen, Köpenhamn
» https://wallmans.dk/

Redan på väg in i Cirkusbygningen i Köpenhamn till premiären på Wallmans nya dinnerparty-show Viva blir publiken mottagen av tre välsjungande jazzsångare iförda vit smoking, som står på balkonen ovanför ingången. Det är första gången sedan 2019 och coronapandemin, som Wallmans bjuder in till en ny show, och Viva vill just fira livet och glädjen trots allt det dystra, som sker just nu i världen.
Inne i den gamla kulturmärkta cirkusbygningen med arkitekt Verner Pantons dekorationer blir publiken placerad i små grupper vid matborden. Mellan showens många och varierade inslag med sång, dans och akrobatik serveras en fantastisk 4-rätters middag (för såväl köttätare som veganer).
Lustigt nog heter det inledande numret, som är koreograferat av Nellie Bethel och Sian Playstedt The Roaring Twenties (Det glada 20-talet) precis som Pontus Lidbergs senaste koreografi för Dansk Danseteater. Precis som hos Dansk Danseteater används det stolar i koreografien, som även i Wallmans show ska föra tankarna tillbaka till det glada 20-talet. Men i Wallmans är det burlesque-, step- och showdance med kvinnor i silverglänsande kostymer och män i smoking, som präglar ”The Roaring Twenties”, där alla dansare och sångare på den stora scenen ger järnet bland annat i ”Show me how you burlesque” och ”Lady Marmelade”.
I det efterföljande inslaget Soul Session framför sångaren Robert Lukian en lång rad kända kvinnliga-soul-klassiker som If I ain’t got you, Ain’t nobody, I have nothing och Respect. Ett inslag som dock är lite onödigt långt trots att det är professionellt utfört både vad beträffar sånger och det under hela kvällen ytterst välspelande band som Wallmans har.
En god omväxling i programmet blir det, när de skickliga akrobaterna Beata Surmiak och Jamie Swan intar den lilla runda scenen mitt i lokalen och utför sina parakrobatiska nummer Stop: Jamie and Beata, där Beata bland annat mycket säkert balanserar på ena handen på toppen av Jamies huvud.
Efter den andra serveringen följer ett stort och fint Elvis-potpourri med en rad av the King’s kända rock and roll-sånger mer allt ifrån Hound Dog till Always on my mind och Jailhouse Rock. Precis som när det gällde att de kvinnliga klassikerna i Soul Session blev sjungna av män, blir nu Elvis-klassikerna på ett fyndigt vis tolkade av kvinnliga sångare, sånär som de två avslutande sångerna.
Kim Ace Scherlund har stått för koreografin till de vitklädda sångarna och dansarna i Elvis-potpourriet, där det även blir visat bilder av Elvis på salongens storskärmar. Skärmar, som under hela kvällens förlopp gör det möjligt för alla att se allt som händer på scenen, även när artisterna rör sig runt bland publiken.
En glad överraskning efter huvudrätten är det akrobatiska inslaget med Kinesisk påle, där den enormt charmerande engelske Jonathan Young dyker upp i en helt vanlig vardagskostymering och briljerar med sin akrobatik i en 6 meter hög påle.
Showens glamourösa drag-värdinna, Miss Megan Moore alias Thomas Rosendal finns under hela kvällen närvarande på scenen i diverse flotta klänningar och stora peruker. I inslaget som heter Celebration, då födelsedagsbarn bland publiken firas, agerar hon den storbystade Dolly Parton, medan sångare och dansare tar sig an nummer som Jolene och 9 to 5.
För att understryka att Viva är en hyllning till livet, tolkas även OneRepublics sång I lived i ett livsbejakande inslag med glad dans koreograferad av Therese Carlsson ackompanjerad av videofilmer av människor i alla åldrar och elegant handstående-akrobatik av Beate Surmiak och vackra svävande ljuslyktor på scenen.
Nästa stora inslag är Abba. The Sing-a-long, som bjuder på en rad Abba-låtar, där publiken kan sjunga med i sånger som Gimme! Gimme! Gimme!, The Winner takes it all och Dancing Queen. Tre sånger som publiken till premiären röstat fram som de tre bästa Abba-låtarna. Och allsången fungerade faktiskt väldigt bra.
Artisten Jamie Swan kommer tillbaka med sitt läckra inslag Bathtub, där han till Justin Timberlakes Cry me a river iförd endast långbyxor och muskulös naken överkropp sätter sig i ett badkar i champagne mitt i salongen och samtidigt ekvilibristiskt utför trick som tygartist.
Det blir till ett väldigt fint inslag inför den stora finalen Max Party!, som hyllar succéer av den svenska producenten och låtskrivaren Max Martin.
Till maxat med färg, sång och musik och dans i koreografi av Zain Odelstål presenteras Max Martins imponerande popuniversum via sånger som It’s my life, I kissed a girl och I did it again. Det blir rent poetiskt, när en dansare kommer flygande ner från taket med ett lysande parasoll till tonerna av ”Love me like you do”, medan andra paraplyflickor dansar runt bland publiken.
Johan Espedal har regiserat Viva, som varar cirka fem timmar och bjuder på topprofessionell underhållning med fin publikkontakt. När showen är slut får publiken själv släppa loss på dansgolvet.

Viva spelar till på Cirkusbygningen i Köpenhamn juni 2023.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser