Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Dans som uttryck för ångest

2022-09-25

Fakta:

Namn: Before this
Koreografi: Lee Brummer och medlemmarna i ilYoung 2022
Ensemble: Medverkande: Selina Koch, Malva Sanner, Wilma Eriksson, Isabella Khanamidi, Hadar Reshef, Emilia Fridholm, Jennifer Wallèn
Plats: Dansplats Skog, Stråttjära
» https://www.ildance.se

Danskompaniet ilYoung avslutade sin höstturné med att framföra verket Before this av Lee Brummer och ensemblen på Dansplats Skogs dansfestival i mitten av september.
Before this är en ångestladdad koreografi för sju kvinnliga dansare. Spelplatsen är en fyrkantig arena med publik på alla fyra sidor. När föreställningen börjar står dansarna utspridda bakom publikplatserna. Två av dem kommer in på scenen. De faller omkull, enbart för att resa sig och falla igen. När den ena reser sig faller den andra. Detta upprepas om och om igen. Fler dansare kom in på scenen. De nya slänger helt sonika varandra i golvet. Några slår på sig själva. Andra vältrar sig på varandra. Rörelsespråket är schizzigt, ångestladdat, våldsamt och aggressivt. Detta till dramatisk, tung elektronisk musik.
Någon enstaka gång pressar dansarna tillbaka ångesten och levererar dans i snabba, hårda ensembler.
Som helhet uttrycker verket en nästan schizofren kontaktlöshet men når ändå fram till ett abrupt avslut med viss mjukhet när ansikten möter händer.
Föreställningen dansas i allmänljus. Dansarna är klädda i sidentops och långbyxor. Färgerna går i beige, brunt och rosa.
Enligt pressinformationen är verket skapat i samarbete med dansarna och inspirerat av individers olika berättelser och livshändelser. Dansarna i ensemblen är mycket unga. Det talas om att unga i vårt samhälle mår dåligt. Mår de så dåligt som det kommer till uttryck i den här föreställningen är det riktigt illa. En avgrund öppnar sig och det är inte kul att se på. Frågan är om det ens är bra för dansarna att fläka ut sitt mående på scenen, om det är de som mår dåligt.
Premiären av Before this ägde rum i slutet av augusti på Telefonfabriken i Stockholm. Sedan dess har verket turnerat till Malmö, Härnösand, Helsingborg och Göteborg tillsammans med ett annat verk av IlYoung, Sometimes, not always.
IlYoung är ett projektbaserat danskompani för dansare i åldrarna 18–27 år som drivs av ideella föreningen IlDance och stöds av Postkodstiftelsen. Audition sker inför varje nytt tremånadersprojekt.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser