Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Årets Ganneviksstipendiater utsedda av Ganneviksstiftelsen

2022-09-19

Årets Ganneviksstipendiater, som i år tilldelas 500.000 kr var från Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål har nu utsetts.
Motagare av Ganneviksstipendiet i Dans är koreografen Efva Lilja som via Konstnärsnämndens expertråd får stipendiet med motiveringen att hon är: ”En av Sveriges mest inflytelserika koreografer både i sitt sätt att skapa dansverk, men också genom de rum och möjligheter som tillgängliggjorts för dansen i stort. Med ett unikt sinne för att förmedla dansens kraft, inte bara genom dans, utan även i text, film och politik har hon påverkat synen på dans. Efva Lilja har dessutom i sin forskning modigt gått före och berett väg för andra. En mångfacetterad livsgärning – men alltid med dansen i fokus.”
Årets Ganneviksstipendiat i Teater är Robert Fux som får stipendiet med motiveringen: ”Robert Fux är en skådespelare det gnistrar om, vars förmåga att gestalta sina roller vittnar om en önskan att borra sig allt djupare ner mot den mänskliga kärna där varje historia blir igenkännbar för oss alla. Hans blick är varm och öppen där han går genom berättelsen med fasta steg och bjuder oss att vara hans medkamrater på vägen. Då och då trampar han medvetet snett, rakt ner i komikens komocka, och får oss att skratta till och hämta andan en stund innan resan fortsätter mot allvar och mening. Vare sig han vandrar på glittrande röda klackar eller i nedsliten gråbrun kostym följer man honom villigt på vägen mot Människans smaragdskimrande innersta.”
I Musik är det kompositören Karin Dreijer (The Knife) som tilldelas stipendiet med motiveringen: ”Egensinnig, originell och kompromisslös. Lägg därtill ett stort mått av konstnärlig integritet och en särpräglad tonalitet som burit Karin Dreijer oavsett sammanhang. Hens banbrytande verksamhet har skett i den lika suggestiva som radikala electroduon The Knife och i form av gåtfull avantgardepop i soloprojektet Fever Ray. Detta har lett till ett internationellt erkännande som musiker, kompositör och musikproducent. Karin Dreijer har ett stort socialt engagemang och gjorde sig tidigt känd som feministisk aktivist, queer och genderfluid.”
I Bild är det Ulla Wiggen som för övrigt medverkar på årets Venedigbiennal som utsetts till Gannevikstipendiat med orden: ”Ulla Wiggens kometlika frammarsch inom samtidskonsten under det senaste decenniet utgör ”comebackernas comeback”. Idag anses hon höra till dem som bär den svenska konstfanan allra högst bortom lokala gränser, i ett pågående internationellt segertåg. Hennes historia från ung lovande konstnär redan på 60-talet till årtionden av paus för arbete som psykoterapeut inspirerar och inger hopp om möjligheten till egna, även mindre konventionella banor. Ulla Wiggens numera karakteristiska pupillmålningar framstår som särskilt angelägna, både i hur de personligt speglar hennes egen historia men också understryker samtidens krav på en alert verklighetstillvänd blick.”
Mats Jonsson, känd för sina självbiografiska serier, som får Ganneviksstipendiet i Form: ”Mats Jonssons illustrationer väjer inte för det svåra. Hans svartvita teckningar bjuder in oss i en myllrande verklighet som är norra Sverige. Med passionerad penna tecknar han detaljerat fram glesbygd och urskog, storstad och miljonprogram. Han ger oss berättelser för att bättre förstå vårt lands historia, inte minst den samiska nationens smärtsamma minnen. Med sitt konstnärskap lyfter han en alltför sällan uppskattad konstform till nya höjder där figurerna på pappret tränger sig ut ur serierutans trånga form och växer till en större och bredare bild vi alla kan spegla oss i. Så blir tecknad berättelse till illustrativ kunskap för oss idag och för kommande generationer.”
Slutligen har Tarik Saleh fått Ganneviksstipendiet i Film: ”Tarik Saleh har i decennier varit en mångsidigt genreöverskridande filmskapare, som rört sig från innovativ ungdoms-tv och samtidspolitisk dokumentär till svartsynt science fiction-animation. På senare tid har hans konstnärskap hittat en både personlig och verkningsfull form i den socialt engagerade kriminalfilmen. Tarik Saleh har förnyat, fördjupat och internationaliserat en nordisk genretradition med nyfiken systemkritik, visuell kraft och en utsökt lyhördhet för livets filmiska puls.”

Konstnärsnämnden skriver även i sitt pressmeddelande: ”Ganneviksstipendiet instiftades 2012 tack vare en stor donation från affärsmannen och konstälskaren Per Gannevik som i sitt testamente lyfte fram Konstnärsnämnden. Genom den stiftelse som bär hans namn delas årligen stipendium ut till svenska konstnärer.” och vidare
”Stiftelsen delar årligen ut stipendier till verksamma konstnärer inom bild, form, musik, teater, dans och film. Ganneviksstipendierna har delats ut sedan 2013. Syftet med stipendiet är enligt donatorns önskan att stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för det svenska kulturarvet.”

Tidigare Ganneviksstipendiater i Dans är Cristina Caprioli 2013, Helena Franzén 2014, Niklas Ek, Kenneth Kvarnström 2016, Birgitta Egerbladh 2017, Örjan Andersson 2018, Alexander Ekman 2019, Ana Laguna 2020, Niki Tsappos 2021.

Tidigare Ganneviksstipendiater i Teater är: Sören Brunes 2013, Susanne Osten 2014, Lars Norén 2015, Staffan Göthe 2016, Eva Rydberg 2017, Josette Bushell-Mingo 2018, Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller 2019, Tilde Björfors 2020, Ingela Olsson 2021.

Se vidare www.konstnarsnamnden.se/stipendier-och-bidrag/andra-bidragsgivare/gannevik/gannevik-tidigare-stipendiater-2020/

Fler Nyheter

Annonser