Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Om åskådarplatsernas verklighet och scenens hyperrealitet

2022-09-19

Fakta:

Namn: Vividream
Koreografi: Koreografi och dramaturgi: Matteo Di Loreto
Regissör: Matteo Di Loreto och Tom McKenzie
Filmare: Tom McKenzie
Musik: Greg Haines, Ljud: Marcin Kupinski
Ensemble: Dansare: Lorenzo di Loreto samt Ji Min Hong, Sebastian Haynes och Samuel Zaldivar, Ljus: Joshua Kroon
Plats: Det Kongelige Teaters Gamle scene
» https://www.kglteater.dk

Det Kongelige Teaters digitala scen, KGL Xtra, streamar dansfilmen Vividream av Matteo di Loreto och Tom McKenzie. Kortfilmen är filmad på Det Kongelige Teaters Gamle scene till tickande, knäppande rytmisk musik av Origamibro och ett meditativt, minimalistiskt pianostycke av Greg Haines. Under tiden läser Sorella Englund med sin karakteristiskt torra stämma och tankfulla diktion dikten och manifestet The Invitation, medan kameran likt en tyst iakttagare följer en kvinnas väg från det gamla teaterhusets korridorer till salongen och scenen.
Dikten verkar ställa spörsmål om att vara människa och att vara sig själv, som dansarna bär med sig, ensamma, i mötet med andra och i drömmen om den andra. Med detta som utgångspunkt, fångar det rörande och fint poetiska 10-minuters verket något centralt och äkta om dans som ett drömmande, transcenderande universum och om förbindelsen mellan åskådarplatsernas verklighet och scenens hyperrealitet.
Koreografiskt bärs Vividream av ett dynamiskt solo med skarpa steg på tå för Lorenzo di Loreto och en flytande, drömmande intensiv trio för Ji Min Hong, Sebastian Haynes och Samuel Zaldivar. Tom McKenzies kamera tar med betraktaren bakom det avslärmade till något helt tätt på och in i själva. Det är som att själv vara med där.

Se Vividream här: kglteater.dk/xtra/digital-scenekunst/vividream

Alexander Meinertz

Fler Recensioner

Annonser