Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Känd solodansare från operan i Kyjiv har stupat i Donetskregionen

2022-09-17

Solodansaren vid Ukrainas nationalopera i Kyjiv Oleksandr Sjapoval, avled den 12 september efter att ha sårats dödligt i strider i närheten av Majorsk, cirka fem mil norr om staden Donetsk.
Prima ballerinan och kollegan, Kateryna Kuchar, även hon verksam vid Ukrainska Nationaloperan uppkallad efter skalden Taras Sjevtjenko, beskriver kollegan som att ”Han var en enastående artist, varenda föreställning vi gjorde tillsammans var full av vitalitet – han var en av de få människor som lever för att vara på scenen. Och nu har hans dans blivit en del av evigheten.”
Den 47-årige Oleksandr Sjapoval, hade varit anställd vid Ukrainska Nationalbaletten sedan 1994. Efter att ha gått i pension 2021 började han undervisa, men den 25:e februari, redan dagen efter den ryska invasionen, anmälde han sig som frivillig.
Enligt The Guardian samlades många sörjande till hans begravning i Kyjiv under lördagen den 17 september. Hans kista bars in på Nationaloperan där där alla de som kom för att ta farväl av honom även också kunde se bilder från roller han gestaltat på nationaloperans scen, samt foton från livet som soldat.
Ytterligare en dansare vid Ukrainas nationalbalett har dött i försvaret av sitt land, den endast 43-årige solisten Artem Datsysjyn stupade den 17 mars.

Den Ukrainska nationaloperan i Kyjiv är för övrigt uppkallad efter en skald som ses som grundare av det moderna ukrainska litterära språket.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Taras_Sjevtjenko
Även den kände författaren Nikolaj Gogol föddes i Ukraina, närmare bestämt i Velyki Sorotjyntsi mellan Kyjiv och Poltava. Gogol, på ukrainska Hohol, anses för övrigt som föregångaren till den stora ryska litteraturen. Ett bevingat uttryck som brukar tillskrivas Fjodor Dostojevskij är: ”Vi har alla kommit fram ur Gogols kappa”.

Fler Nyheter

Annonser